Шофьорът

Най-гадното ченге срещу най-опитния шофьор в последна виртуозна игра

Държава: САЩ
Година: 1978
Времетраене: 87 минути
Шофьорът
За продукцията

Екшън-трилър

Сценарист и режисьор: Уолтър Хил

В ролите: Райън О`Нийл, Брус Дърн, Изабел Аджани, Рони Блейкли и др.

ФАБУЛА

"Шофьорът" има много специална роля в кражбите, докато амбициран детектив не решава да го хване. С подкрепа от опитен "Играч" и с много талант, той трябва да избяга от всички...

ФИЛМЪТ

Сценарият на филма "Шофьорът" е писан специално за Стив Маккуин, който отказва, защото вече е приключил с колите и каскадите в жанра. Режисьорът Уолтър Хил предлага ролята на Райън О'Нийл, а Изабел Аджани влиза в първата си холивудска продукция.

В сянката на "Булит" "Шофьорът" остава подценен, но всъщност е много по-стилен трилър, над нивото на екшън за слава и отмъщение.
Фабулата е класическа - гадно ченге и умен беглец започват игра с преследване до крайна цел - кариера, печалба, присъда, смърт или...чест.

Във филма всички герои вместо имена се назовават с работата, която вършат или с особеностите, които имат - Детектива, Шофьора, Играча, Зъбите, Очилата, Пръстите, Хлапето, Връзката, Червения, Златистия и т.н.

Днес главните образи и действия могат да бъдат припознати - подлото ченге от "Двама мъже в града" и по- виртуозно преследване от "Булит" се събират в история с последен залог.

Почитателите на редки ценности признават, че нито един филм няма да остави спомен за талант, съперничество, клопка и съспенс така, както изобретателната игра в "Шофьорът", с шеметен рейсинг.

СЮЖЕТ

Шофьорът е рядък и търсен специалист в тъмен бизнес - той шофира при обири и никой не може да го залови.
Неговият талант му спасява живота, но след един удар на казино самонадеян и амбициран Детектив решава да го залови на всяка цена и целта му става маниакална.

Рутинните полицейски действия обаче не водят до резултат, затова Детективът предлага на банда обирджии сделка - смекчаване на наказанието им срещу тяхната помощ за залавянето на Шофьора в следващия обир, който ще бъде на банка и...инсцениран.

Шофьорът търси помощ от Играча - необикновена жена, която може да заблуди всеки... В започналата смъртоносна игра не само скоростта е важна, но и мисълта...Законът не важи за всички страни.

Златна Романова

Детективът: "Наистина ми харесва да те преследвам".
Шофьорът: "Звучи сякаш имаш проблем".

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад