Сладкото наследство

Кое е мястото в България с живи занаяти, възрожденски дух и сладък вкус...

Държава: България
Година: 2022-23
Сладкото наследство
За продукцията

Документален филм

Сценарист и режисьор: Ваня Бойчева
Оператори: Камен Колев, Цветомир Петровски
Музика: Добромир Кисьов
Изпълнителен продуцент: Ирена Маринова
Консултант: Светлозара Димитрова - Василева

Продукция: БНТ, COPEAM, ASBU

"Сладкото наследство" е документален филм за Етнографски музей на открито "Етъра" от международна поредица "Хора и пазари".
"Хора и пазари" представя в съответен филм култура, занаяти и традиции на страните от Средиземноморския регион.

СЛАДКОТО НАСЛЕДСТВО

Кое е мястото в България с живи занаяти, сладък вкус и възрожденски дух - с карамелена ябълка, грънчарски съдове и Фестивал на Пестила...

Документалният филм "Сладкото наследство" разказва за Етнографски комплекс "Етъра" - за магията на българските занаяти, за силата на водата и сладките изкушения...

"Етъра" е магия. Преминавайки през входната врата на музея, се потапяте в друго място и време.Тук всичко е запечатано така, както е било - запазени са точилото, перилото, водното колело и сладкият вкус на деликатеси" ...

Боян Минчев е трето поколение шекерджия, роден и израснал в Етъра.
Баща му е хореограф, майка му е народна певица. От 4-годишен Боян изпълнява народни танци.
На шекерджийство се е учил от дядо си и отбелязва, че:

"Един майстор-шекерджия първо трябва да бъде чирак, поне 10 години, за да се чувства сигурен в занаята".

И добавя, че в захарта няма големи тайни, но има тънкости и се извършва само на ръка. Несравнимо е с машинното производство на големите вериги, но пък има уникален вкус, затова могат да се правят не повече от 30-40 захарни ябълки. Продуктите нямат голяма трайност, приготвят се на момента и прекъсването на процеса убива производството, както се е случило по време на пандемията. Тогава не могат да консервират, спират и започват отначало.


33-годишен, Боян Минчев може и да остане един от последните шекерджии, които съхраняват занаята и се надява да го предаде на своя син. За нуждите на пазара заедно със съпругата му са отворили он-лайн магазин за продажба на сладкиши.


Боян има от дядо си тефтерче със стари рецепти, които изискват повече време, пространство и енергия, но той се надява да ги реализира. Типичен габровец, както сам се определя, занаятчията от Етъра уточнява, че габровци не са стиснати, а по-пресметливи.

В Етнографски музей "Етъра" се провежда Фестивал на пестила.
Пестилът е габровски продукт с голяма популярност. Историята е, че габровци, известни със своята пестеливост, когато нямали възможност да купят на децата си истински шоколад, правели шоколад (мармалад) от сини сливи, наречен пестил.

Другата сладост са карамелизираните захарни ябълки, познати като "цариградско на клечка", чийто майстор е Боян Минчев.

Светлозара Димитрова - Василева, директорът на Етнографския музей, споделя:

"Магията е да минете по чаршията и да усетите как са живели хората тук - как са произвеждали прибори, съдове, захар, как са приготвяли кафе.
Занаятчийската чаршия е мястото, където майсторите едновременно работят и продават своята стока.
Във всички малки къщички от Комплекс "Етъра" на приземния етаж има работилници, в които се развиват 17 занаята.
Това е сърцето на един град от Възраждането в България, запазил своя дух и атмосфера до днес". Светлозара Димитрова, директор на Музей "Етъра".

*"Сладкото наследство" е документален филм от международна поредица "Хора и пазари", която представя култура, занаяти и традиции на страните от Средиземноморския регион.

**ХОРА И ПАЗАРИ
Пазарите имат дълга история. Винаги са били пулсиращи сърца в икономиката, социалния и културния живот на града и селото. С различни звуци, цветове и миризми, те са живо място на общности, търговия и човешки отношения.
Филмите от поредицата "Хора и пазари" разказват истории за хората, които живеят и работят в пулсиращия пазар - на риба, цветя, антики, храна, съдове...

***Проектът "Хора и пазари" се осъществява от организациите COPEAM, със седалище в Рим от 1996, и ASBU, обединявайки обществени телевизии и мрежи от 26 страни на Европа, Балканите, Северна Африка и Средния Изток.

Inter-Rives 9: "People & Markets"| COPEAM

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад