Спомняте ли си... Азбука на битката с пандемията

Комлексен анализ на карантината от Ковид-19

Държава: България
Година: 2023
Времетраене: 56 минути
Спомняте ли си... Азбука на битката с пандемията
За продукцията

Докумeнтален филм

Сценарий: Екатерина Генова
Режисьор: Цветана Маринова
Оператор: Мартин Димитров

Продукция: Сдружение "Избери България"
С подкрепата на Офиса на Световната здравна организация в България

"Спомняте ли си... Азбука на битката с пандемията" е документален филм за въпросите, повдигнати от Пандемията от Ковид-19 - за мерките, смъртността и ваксините; за поведението на медиите и самоотвержеността на лекарите; за изводите и за възможността човечеството да се сблъска с нова зараза.

След близо 2 две години Световната здравна организация официално обявява края на Пандемията от Ковид-19, но дали успокояването на ситуацията и здравната картина в България изтриват спомена за трудното оцеляване, за мерките и ограниченията в този период.

Въпросите са важни.

Имаше ли паника, преекспонирана ли беше кризата, правилно ли бяха затваряни градове, паркове, градинки, планини?
Кой вземаше решенията – политиците или здравните специалисти.
Как премина ваксинирането? Колко са загубите на близки и далечни хора?
Защо 50 процента от анкетираните българи в изследване на Световната здравна организация обвиняват медиите за съществуването на пандемията?

Документалния филм "Спомняте ли си... Азбука на битката с пандемията" събира гледните точки на 11 специалисти - лекари, учени, журналисти, представители на образованието и на бизнеса, които анализират действията от началото и по време на пандемията, коментират верните и не дотам правилните решения, реакциите на държавата, институциите и хората.
Съпоставени са различни мнения.

Водещи в анализа са личните истории на двамата журналисти, загубили родителите си по време на Ковид-19.

В обсъждането на темата участват здравни специалисти - Главният държавен здравен инспектор - доц. Ангел Кунчев, учените - проф. Тодор Кантарджиев и проф. Радостина Александрова, Ръководителят на "Ковид-отделението" в болница "Пирогов" - доц. Петър Атанасов, личният лекар - д-р Александър Мешков, директорът на РЗИ Бургас - д-р Паздеров, Директорът на Окръжна болница в Бургас- д-р Миразчийски.

Ролята на медиите коментират Програмният директор на Телевизия "България Он Еър" - Николина Димитрова и журналистът от БиТиВи - Илия Илиев.

Дистанционното обучение и влиянието му върху знанията и психиката на учениците представя Директорката на Регионалното управление на образованието в София - д-р Ваня Кастрева.

Изолацията и рестрикциите върху бизнеса обсъждат собственикът на предприятие "Пролет" - Пламен Цонев и собственичката на верига ресторанти "Ботега", "Чинечита", "Медитеранео" - Ася Станимирова.

Представителят на СЗО в България - Михаил Околийски - анализира правилните мерки, взети в България, както и допуснатите грешки от здравните и политическите власти.

Във филма е използван и видеоархив от Фонда на БНТ.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад