Спортна нация

Защо Австралия е "спортна нация"

Държава: Австралия
Година: 2012
Времетраене: 56 минути
Спортна нация
За продукцията

Документален филм

Сценарий: Джон Кларк
Режисьор: Брус Пермезел
Оператори: Брус Пермезел, Питър Неархос, Камерън Дейвис
Музика: Джулиън Ландън

Водещ: Джон Кларк

Австралия е спортна нация!

През 1976 на Олимпийските игри в Монреал Австралия не печели нищо. Рик Чарлсуърт, Джон Бертранд и Рейлън Бойл се припомнят това "тъмно време".
През 1983 яхтата на Австралия печелия Купата на Америка с Джон Бертранд в шлема. Премиер-министърът Боб Хоук призовава цялата нация за аплодисменти и подкрепа.
През 1992 в Барселона Киърън Пъркинс подобрява световния рекорд по плуване на 1500 метра "свободен стил" и защитава титлата си през 1996.

В Атланта, през 1996, Женският хокеен отбор на Австралия - с треньор Рик Чарлсуърт, е пример за победно завръщане.
Олимпийските игри в Сидни носят много победи и незабравими мигове.

Един момент обаче обединява цялата нация, когато спринтьорката Кати Фрийман е на финала на 400 метра.

.....
В разговор с атлети, треньори, коментатори и дори министър-председатели са представени спортните постижения и загуби на Австралия, и значението им за нацията.

Оказва се, че причината за толкова много хора да бъдат заинтересовани от спорта, не е точно самият спорт. Отговорите на въпроси към спортни легенди за това - "как и защо са постигнали своите победи", изобщо не съвпада с традиционните очаквания и искрено предизвикват... усмивка.

"Да бъдеш на точното място, вдигайки флагчето, отваряйки вратичката и пускайки лентата за финал. Да имаш план за една седмица и да стигнеш навреме. В три епизода Джон Кларк разглежда въпроса - "защо Австралия възприема спорта толкова сериозно и какво означава да бъдеш "спортна нация".

*Златна Романова