Ст.н.с.к.т.н. Джони Пенков

И една минута е достатъчна, за да разберете кой е Джони Пенков

Държава: България
Година: 1988
Времетраене: 8 минути
Ст.н.с.к.т.н. Джони Пенков
За продукцията

Документална миниатюра

Сценарий: Христо Илиев-Чарли
Режисьор: Джеки Стоев

Ст.н.с.к.т.н. Джони Пенков - старши научен сътрудник (ст.н.с), кандидат на техническите науки (к.т.н), инженер Джони Пенков е неописуемият софийски зевзек, "бохем, кинаджия, актьор-натурсчик и какъв ли още не", чийто хумор, талант, глас и естествен артистизъм озвучават и представят абсурда в родната действителност.

Роден е на 27 ноември 1933 в София, според докладите - в "рекационно буржоазно семeйство". Баща му е художникът Иван Пенков, професор по театрална декорация в Художествената академия, автор на стъклописите в Софийския университет, БНБ и Съдебната палата. Майка му е дъщеря на адвокат, брат му Боян Пенков е математик, статистик и стохастик, специалист по "теория на вероятностите".

Георги Иванов Пенков наистина е инженер, завършил "Радиотехника" във Висшия машинно-електротехнически институт "Ленин" (ВМЕИ) в София, специализирал е "Eлектроакустика" във Франция, бил е научен сътрудник в Начно-изследователския институт (НИИ), през 1979 става доцент по звукотехника.

Джони Пенков работи като звукооператор, но освен всичко е и актьор, за начало извeстен с хрониката "Фокус" - сатирични миниатюри от действителността, създадени в съавторство с Радой Ралин и с музика на Милчо Левиев.

Прожектират се преди основния филм в кината през 60-те години на ХХ век, а през 80-те години се появяват нови - "Една минута със ст.н.с.к.т.н инж. Джони Пенков" от поредицата "Мозайка", също съпътстваща програмата в киносалоните. Оттогава Джони действа в същия дух, независимо дали се снима в големи или в малки филми, в свои или в чужди роли.

Той е един от неразделното трио, представено от самите тях във филма "Джеки, Джони и Чарли не са имена на кучета"

За дългата история, която минава пред очите му, коментарът на Джони Пенков е кратък: "Доброто се помни, а лошото....остава".

Наред с други уникални личности Джони Пенков е герой в поредицата "Умно село", някога излъчвана в ефира на БНТ - Умно село: "Случаят Джони"

В мрежите могат да се намерят и епизоди от "Мозайка": "Една минута със ст.н.с.к.т.н инж. Джони Пенков"

*ZR