Стожери на вечността

Девет века история с радетелите за родна независимост и образование

Държава: България
Година: 2021
Времетраене: 30 минути
За продукцията

Документален филм

Сценарий: Добрина Грачанлиева
Режисьор: Румяна Ангелакова
Оператор: Методи Стоилков
Продуцент: БНТ2 - Благоевград

Документалният филм "Стожери на вечността" представя факти и малко известни случки от живота на българските просветители, учители и революционери в периода от управлението на цар Самуил (997-1014) до Илинденско-преображенското въстание (1903).

Историята обхваща дълъг период от близо девет века, в който образите на цар Самуил, Братя Миладинови, Царевна Миладинова (дъщеря на Димитър Миладинов), Радон Тодев, Гоце Делчев и Пейо Яворов възкръсват от разказите на духовни личности от Неврокопската епархия, от спомените на Люпчо Куртелов - родственик на Братя Миладинови от Охрид, обогатяват се от изследвания на университетски преподаватели, както и от предаваните през поколенията истории за безчинствата на поробителите във възрожденското градче Банско.
Документалният филм показва героите в действие, неуморни в борбата за свобода на Македония, отдадени на идеята за духовна независимост и развитие на българското образование.
Тези личности са олицетворение на стожерите, бранещи като щит родната култура, история и образование, отвъд времето - във вечността.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад