Студена война

Чувствата не се делят на "Изток и Запад"

Държава: Полша, Великобритания, Франция, Белгия
Година: 2018
Времетраене: 90 минути
Студена война
За продукцията

Драма

Режисьор: Павел Павликовски

В ролите: Йоана Кулиг, Томаш Кот, Агата Кулежка, Жан Балибар, Седрик Кан и др.

През Полша, Берлин, Югославия и Париж пътува историята на една трудна любов между Желязната завеса. Филмът е посветен на родителите на режисьора Павел Павликовски, които той описва като "еднакво силни личности с качества, всеки поотделно, но заедно като двойка били безкрайна катастрофа".

Героите в сюжета носят техните имена, отношенията и разговорите в сценария са фикция. Представена в черно-бяло, любовта между талантливи пианист и певица разкрива цялата картина на живота в Полша след Втората световна война - култ, следене, народно творчество, изнудване, излишна парадност, абсурдни обвинения, все срещу свободата на всеки и във всичко, което не е свързано с политиката и властта.

Филмът "Студената война" печели Награда от Филмовия фестивал в Кан.

ФИЛМЪТ

Следвоенна Полша. През 1949 година Виктор и Ирена записват песни и танци с ансамбъл "Мазурка". Те събират музиканти и танцьори, за да представят автентичен фолклор от Полша. На едно от прослушванията се явява Зула - красива и загадъчна млада жена, която изпълнява не полски планински мотив, а песен от руски филм. Ирена намира това за "фалшиво", но Виктор е впечатлен от гласа и самата жена.

Зула се представя за провинциалистка, носят се слухове, че е убила баща си, но тя не се страхува от мнението на другите и влиза в "Мазурка" като звезда. В репертоара на ансамбъла задължително се изпълняват химни за Сталин и земеделската реформа. Това не е силата на Зула, тя танцува рока на Бил Хе(й)ли, слуша и пее джаз. С Виктор се свързват дълбоко и романтично.

През 1952, по време на турне, той получава шанс да остане в Източен Берлин и очаква Зула да дойде с него. Тя не идва. Виктор стига до Париж, Зула - до брак с италианец. И двамата усилено работят, срещат се и... все заминават. Между тях винаги остава чувството, по-силно от външните прегради и непостоянството на избора им, толкова силно, че жертвите и обратите вече не могат да ги разделят. Неизказаното присъства в тишината и в музиката на тяхната голяма история от "Студената война".

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад