Светът на Ватикана отвътре

Двама свещени папи събират вървящи и невярващи от цял свят за първото изключително събитие във Ватикана от началото на ХХІ век

Държава: Великобритания
Година: 2015
Времетраене: 44 минути
Светът на Ватикана отвътре
За продукцията

Документален филм

Режисьор: Сам Хобкинсън
Оператор: Просперо Боцо, Роберто Феранти, Джанфранко Торинти
Музика: Том Хауи

ВЪВЕДЕНИЕ

Април 2014 година, градът-държава Ватикан.
Предстои изключително събитие. Двама от най-почитаните папи - Папа Йоан XXIII и Папа Йоан Павел II - ще бъдат обявени за светци.

С какво са различни те, защо са избрани, какви са условията за канонизация и как протича подготовката за събитието. Разказват кардиналите и техните приближени.

СЪБИТИЕТО

27 април 2014, 10.00 часа, площад "Свети Петър", Ватикана.

В Свещения град се провежда Канонизирането на Йоан XXIII и Йоан Павел ІІ, обявено от Папа Франциск в края на септември 2013.

Официалното събитие е най-посетеното в света след поклонението в памет на Йоан Павел ІІ.

Италианската столица очаква пристигането на над 2 милиона поклонници.
Официалните гости са над 50 държавни глави и делегации от 100 страни, както и 15 кардинали, 1000 свещеници и други делегати от некатолически религии.
Трафикът е голям и предвижда 17000 автобуса, 60 самолетни полета, десетки специални влакове.

Събитието е от глобално значение и привлича вниманието към Рим, затова трябва да е сигурно,че няма да има проблеми.
Градът е мобилизиран с допълнителна полицейска охрана и извънреден обществен транспорт, уверява Кметът на Рим - Игнацио Марино.


Налага се специално внимание и още мерки за сигурност заради спонтанността на Папа Франциск, който често и неочаквано нарушава протокола, общувайки свободно. Не само в този смисъл Франциск е реален последовател на идеите на предшествениците си, които ще бъдат осветени. Папа Йоан XXIII и Папа Йоан Павел II имат своите различия, но и общи призиви, което създава момент на обединение.

ЙОАН ХХІІІ

Йоан XXIII е избран за Папа през 1958 и свиква Втория Ватикански събор, с който се опитва да доближи службите и литургиите на Двехилядолетната църква по-близо до хората през ХХ век. Изпратен е от този свят през 1963 и в наследство оставя малък разкол между одобряващите и неодобряващите твърде либералните му виждания. Йоан XXIII апелира за модерно църковно мислене и окуражава свещениците да отворят съзнанието си и да излязат от централизираните канони и бюрокрацията.

ЙОАН ПАВЕЛ ІІ

След 400 години полякът Карел Войтила е провъзгласен за Йоан Павел ІІ - първият папа, който не е от Италия. Избран е през 1978 и остава най-харизматичният в историята със своето време. Преживява опит за атентат през 1981 и е водеща фигура в борбата срещу диктатурата през Студената война. Призовава за свобода в религиите. Извинява се за забраната на Галилей от Римокатолическата църква и за християнския антисемитизъм. Затвърждава позицията на Църквата срещу абортите и отнемането на живот. Любимец на младите католици, той привлича милиони младежи за Световния ден на младостта. Особено известен е с грижата си за бедните и уязвимите. Йоан Павел II е първият папа, който излиза от пределите на Ватикана и започва дълги и все по-далечни пътешествия на картата. Въпреки че е критикуван в "консерватизъм", Йоан Павел ІІ прави крачки за справедливост към жертвите на сексуално насилие в Църквата. Опитва се да реформира семинарите и да излезе от скуката на раннохристиянските проповеди.

Йоан XXIII и Йоан Павел II са най-забележителните лидери на Църквата през ХХ век, почитани от католици и от некатолици, което създава светлина за обединението на всички вярващи.

Златна Романова

CANONIZATION OF BLESSEDS JOHN XXIII AND JOHN PAUL II| VATICAN

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад