Светата корона

Каква е необикновената роля и история на Унгарската корона на Свети Стефан

Държава: Унгария
Времетраене: 26 минути
Светата корона
За продукцията

Документален филм

Светата корона на Унгария или Короната на Свети Стефан не е традиционна корона и е по-могъща от всеки монарх, защото самата тя дава легитимност на владетеля.

Според легендата Светата корона е създадена за коронацията на Стефан - християнин и първи Крал на Унгария, впоследствие провъзгласен за покровителя Свети Стефан, който я получил от Папа Силвестър ІІ. Историята за това е спорна.

Короната се появява през ХІ век и е променена през ХІІ век, като се състои от две части - гръцка диадема с девет висящи украси и с иконични изображения по самия кръг, отгоре е покрита с латинска корона - пресечена на кръст, на върха на която има малък наклонен кръст, за който се предполага, че не е бил предвиден и е вкаран допълнително под ъгъл.

Двете части са изработени последователно през един век. Произходът на Короната е свързан и с поверието, че съдържа елементи от короната и съответно от древната сила на Римския император Константин Велики, затова е наричана Света.

Светата корона е символ на Унгария и без нея нито един крал не може да бъде приет от народа - тя има митично и ръкополагащо значение, свързана е със суверенитета и легитимността на Унгарското кралство. Короната има важна роля дори след края на монархията и е едно от най-пазените съкровища през вековете.

Историята предлага множество хроники за преследване, изчезване, увреждане, спасяване и опазване на Светата корона през деветте века от появата й.

Последната фактология е от ХХ век.
След Втората световна война унгарският пазач на короната я предал за съхранение на Армията на САЩ във Форт Нокс, Кентъки, където заедно с други европейски съкровища и ценни реликви попадат в "Златния резерв на САЩ", за да "не попаднат в Съветския съюз".
През 1978, с решение на президента Джими Картър, Светата корона е върната на Унгария от официална американска делегация - на 6 януари 1978. Вследствие, отношенията между САЩ и Унгария се развили с повече облекчения в тарифи и движения на хора и стоки. Тогава се споменава, че "Унгария е любимката на САЩ".

Днес Светата корона на Унгария се съхранява в Унгарския парламент, нейно копие е представено в Националния музей на Унгария.

Златна Романова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад