Свети Георги - закрилникът на Русе

Каква е историята и значението на празника на Свети Георги за Русе

Държава: България
Година: 2003
Времетраене: 27 минути
Свети Георги - закрилникът на Русе
За продукцията

Документален филм

Автор: Радослав Спасов
Режисьор Пенка шопова
Оператор: Валентин Косев

Консултанти: Архимандрит Виктор Мутафов, Теодора Бакърджиева

Продуцент: БНТ2-Русе

Филмът е заснет с благословението на Русенския митрополит Неофит, днес Патриарх на Българската православна църква.

Със съдействието на Държавен архив - Русе, Библиотека "Л. Каравелов" - Русе, Исторически музей - Русе, Исторически музей - Гюргево

Филмът "Свети Георги - закрилникът на Русе" представя историята на християнството в град Русе и възстановяването на празника на Свети Георги, споделен с празнуването в Гюргево. Разказът разкрива как днес русенци живеят с името и делата на Свети Георги, които отдавна са втъкали в своя бит на трудолюбиви и мирни стопани на своята земя.

Историята коментират Архимандрит Виктор Мутафов и Теодора Бакърджиева.

"В началото на ново Трето хилядолетие след Христа русенци се сдобиха с високата чест и задължение да тачат Свети Георги като свой закрилник".

Българският патриарх Неофит тогава е Русенски митрополит и приветства съгражданите:

"Нашият прекрасен град Русе възстанови своя празник - Деня на Великомъченик Георги победоносец. Това е радостно за всички ни. Ние се вдъхновяваме от този празник и от този светец, който е честван всенародно не само в България, а в целия православен и в целия християнски свят.

Свети Георги в своите трудности на младите си години е успял да защити като воин доблестен истината, честността, добродетелността. Сам той се е показал като много смел воин и много добре отговарящ на изискванията на времето, да се представи пред своя народ в едно съвършено духовно и гражданско поведение. Не се е побоял нито от болки, нито от страдания, нито от посичане с меч. И ние не трябва да са страхуваме въпреки трудностите на нашия живот. Винаги да казваме: Върви напред! Тичай бързо към целта с всички достойни средства на живота и на човешкото достойнство, за да постигнем онова, към което се стремим с благословението на Свети Георги и на неговия светъл и достоен живот.
Да е честит Празникът на Русе и русенци и обединявайки празнуването със съседния Гюргево, да изграждаме добри отношения и общо добро на утрешния ден в стремеж към съвършенство и щастлив живот. За много години!" Патриарх Неофит (мн. Русенски митрополит)

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад