Сянката на ловеца

"На лов" за истории от Етиопия до Белене

Държава: България
Година: 1991
Времетраене: 50 минути
Сянката на ловеца
За продукцията

Документален филм

Сценарист и режисьор: Георги Балабанов
Оператор: Красимир Костов

Филмът "Сянката на ловеца" разказва за съдбата на три поколения от семейството на Никола Делирадев.

Панагюрският род Делирадеви е вписан в историята на града и в местния музей. Никола Делирадев е един от потомците на прочутата фамилия - пътешественик, изследовател и ловец с дълъг живот в Етиопия, където участвал в лов на диви животни, още в началото на ХХ век. За тази дълга експедиция той разказва в книгата си "Последният ми лов на слонове".

Роден през 1881 в Панагюрище, Никола Делирадев е потомък на опълченеца Димитър Делирадев. В младостта Никола за кратко се увлича по социалистическите идеи, като своя родственик и прочут географ - Павел Делирадев, но е разочарован и "в знак на характер" си пуска брада, която остава до края на живота му.

24-годишен Никола Делирадев пътува до Судан, Кения, Сомалия и спира в Етиопия, където остава цели 55 години. Там през 1910 е включен в голяма експедиция из новоприсъединената към Етиопия област Абигар. За тези приключения Никола Делирадев разказва в своята автобиографична книга "Последният ми лов на слонове", където са описани престрелки с вражески банди и лов на диви зверове в недостатъчно изследвана територия.

След края на експедицията, продължила месеци, Делирадев създава своя собствена ферма. Сближава се с с етиопските императори Менелик II и Хайле Селасие, но не приема етиопско поданство. Уморен от странствания, побелял и остарял, през 1960 Никола Делирадев заедно със съпругата си (от латвийски произход) се връща в България, където тримата му синове отрано са изпратени да се учат в Панагюрище.
Никола Делирадев умира на 15 юни 1961, ден, преди да е навършил 80 години. Приживе дарява ловни трофеи и сбирката си с етнографски материали на музеи в Панагюрище и в София.

В съвременността синът на Никола Делидарев - Георги Делирадев, е художник, а внукът му управлява ТИР на магистралата. Във филма наследниците на пътешественика Делирадев гледат заедно телевизия и коментират политическите промени в България през 1989. Спомени за комунизма ги отвеждат пред затвора в Белене, където на Възпоменателен митинг за жертвите в лагера говори Милан Дренчев.

Награда за филма "Сянката на ловеца" от Фестивал в Ню Йорк (1992)

"Лов на слонове коства пост на испанския крал Хуан Карлос" | Manager

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад