Тайната вечеря на Седмаците

Не е дом, а "огнище" - с хитрости за още земя в разделено семейство от алчност

Държава: България
Година: 1957
Времетраене: 92 минути
Тайната вечеря на Седмаците
За продукцията

Поземлена драма

Сценарий: Стоян Ц. Даскалов
Режисьор: Дако Даковски
Оператор: Емил Рашев
Музика: Боян Икономов

В ролите: Иван Братанов, Никола Дойчев, Димитър Буйнозов, Мария Шопова, Симеон Йотов, Илияна Димитрова, Владимир Русинов, Мина Влахова, Донка Чакова, Гергана Даковска

50-те години на ХХ век, село Равнец, България. Задружното семейство на Седмаците членува в ТКЗС.

Така са получили земя за обработване, която се полага на всяко членуващо домакинство. Крум е най-големият син в дома. Той е семеен и решава фиктивно да се раздели с родителите си, а тайно да остане да живее под бащиния покрив. Раздялата е начинът, с който Седмаците имат възможност да получат още пет декара земя за лично ползване. Планът е задействан. Семейството започва да вечеря тайно, разговарят само при спуснати кепенци и залостени врати.

Пред съселяните си разиграват скандали, правят всичко възможно да не ги хванат в измама. Една вечер забравят да заключат портата и на масата ги заварва Герасим, председателят на стопанството. Докато търсят вината за незаключената врата, Седмаците се скарват помежду си.

Стигат дотам, че се заричат да разделят бащиния двор на две. По-младият син Найден е възмутен от цялата история и напуска къщата. Той е влюбен в дъщерята на председателя - Янка, и двамата заминават за града.

Останалите Седмаци признават вината си пред Герасим, за да спасят изпепеленото семейно "огнище".

Акценти