Тане войводата

Разказ за живота и делото на един малко известен български герой

Държава: България
Година: 2023
Времетраене: 97 минути
Гледайте по БНТ 2 на: 04.03.2024, 14:00
За продукцията

Документален филм

Новият български документален филм "Тане войводата" разказва за живота и делото на революционера Тане Николов, който за съжаление е малко известен на сънародниците ни, а има огромни заслуги към България.

Тане Николов прекарва близо четвърт век в непрестанни революционни борби от Беломорска Тракия до Вардарска Македония и Поморавието. Сражава се в Илинденско-Преображенското въстание, Балканските войни и Първата световна война.

С четата си взема участие и в знаменитата битка на връх Ножот през 1907 г., която получава изключително широк отзвук в международната преса по онова време.

Във филма са заснети трийсет и пет локации в три държави. Показани са близо триста реставрирани фотографии от ДА "Архиви" и редица български музеи, както и реставрирани архивни кадри от Българска национална филмотека. За музикалното оформление е използвана народна музика, изпълнена от международно признатия Оркестър "Зорница", както и музика, композирана специално за филма и изпълнена от Представителна камерна група към Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" - Пловдив. Диктор на филма е Светозар Кокаланов.

Забравеният войвода - разказ за Таню Николов| БНТ, Панорама, 10.03.2023

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад