Те

"Великата красота" в ГОЛЯМОТО ПАРТИ на Берлускони. Кои са "ТЕ"?...

Държава: Италия, Франция
Година: 2018
Времетраене: 150 минути
Те
За продукцията

"Критична" трагикомедия

Режисьор: Паоло Сорентино

В ролите: Тони Сервило, Елена София Ричи, Рикардо Скамарчо, Рики Мемфис, Джовани Еспозито, Уго Паляли, Кайа Смутняк, Еуридиче Аксен, Матиа Сбраджа, Фабрицио Бентиволио и др.

Познат от "Младост" и "Младият папа", режисьорът Паоло Сорентино предизвиква ужас и възторзи с "Великата красота" - безпощадна дисекция на фалша - в политика, медии, приятели, религия и "висше общество".

Сорентино продължава да разголва действителността и в "ТЕ" - с пороците и суматохата в Италия около фигурата на Силвио Берлускони, министър-председател и магнат.

Рекламата гласи, че "Няма по-неофициален биоепос от този"

Актьорът Тони Сервило е в главната роля и неговият герой е като Джеп Гамбардела (от "Великата красота"), но вместо свидетел и гост е Домакин на Голямото парти.

Голямото парти привлича жени и предприемачи.

Едните се борят за секс и красота, другите за пари и имоти. Властта засега е една - на "по-големия от живота" Силвио Берлускони като премиер на Италия, собственик на футболния клуб "Милан" и основател на телевизионната мрежа "Медиасет".


Образът изглежда щампован, Тони Сервило вече е играл и друг италиански премиер - Джулио Андреоти в "Звездата".


В "ТЕ", подобно на "Великата красота", се излива зрелищен парад на пошлостта. Може да видите всичко, което се предлага в един лъскав бардак, в който собственикът изглежда най-невинен насред лудия щурм на кандидати за място, пари и слава, на всяка цена...

Обективно: ТОЙ може да е порочен, но причината за Голямото парти са... ТЕ.

Сюжет

През напрегнат период в живота на Берлускони - с криза в брака с втората му съпруга Вероника Ларио, се отварят вратите зад оградата на дома и властта.

Там се опитват да проникнат разни герои от всички нива. ТЕ искат да заинтригуват премиера, да влязат в мислите и в леглото му, да бъдат на екрана или в бизнеса, да успеят за една нощ...

Серджо е такъв млад нагаждач. Той ще направи всичко, за да напусне южняшкия град Таранто и да заживее в Рим, да се сближи с Берлускони, да влезе в неговата среда. Пътят към целта е с трафик на жени, като "ескорт" за партита и забавления. За щедрото гостуване при Берлускони са осигурени 28 на брой...

Серджо вече си мисли, че успява и даже се предлага за евродепутат по... въпросите за Грузия...

Интересно, но в този "парад на красотата и свободата" Берлускони е наясно с всички апетити и евтини номера - и на политици, и на старлетки, и на други мераклии за "бизнес".

ТЕ се напредварват да го убеждават и съблазняват. Той обещава, раздава и ги наблюдава, като от време на време ги насърчава - с кратко внимание и малки подаръци, сякаш да разбере кой докъде ще стигне. Лично за него пошлостта не е за ядене, а само за гледане и Берлускони вече е видял достатъчно.

Символично или не, но в лъскавия филмов пейзаж се стоварва земетресението в Акуила...Министър-председателят е на първа линия, помага на бездомните, бързо строи домове за бедстващите, подарява им най-необходимото, а някъде в прахта бързо и небрежно потъват стари произведения на италианското изкуство...Въпреки изгодните имотни инвестиции в ужасното природно бедствие, човешкият живот наистина е по-ценен от паметниците, които някога пак са били създадени от човека. Проблемът е какво изуство представят и каква красота ценят хората днес...(вж.нелепостите като Бобура и "паметника" на Луи Витон в Париж?!).

Голямото парти продължава, но не е без контрол...

"ТЕ" представя картината, в която една магнeтична фигура променя представите за власт и медии".


Едва ли никой не се замисля, че медиен магнат като Берлускони не е наясно кой стои зад и във този филм освен Той самият...


Италия е известна с мафията и корупцията, но е и страната, която се бори, не само с филми.

Берлускони все пак е осъден, дори и да е "популистка сделка".


Филмът "ТЕ" се разпространява в Италия от "Фокус Фийчърс" (Focus Features) и от "ПАТЕ" (Pathe)- извън страната.

"Великата красота"

Акценти