Тел Авив гори

Финалът на филма изглежда толкова вероятен, колкото и мирът в Средния Изток

Държава: Люксембург, Франция, Белгия, Израел
Година: 2018
Времетраене: 100 минути
Тел Авив гори
За продукцията

Трагикомедия

Режисьор: Самих Зоаби
В ролите: Каис Нашиф, Лубна Азабал, Янив Битон, Надим Савалха и др.

"Тел Авив гори" е филм за снимките на една сапунена опера, която е не по-малко фабулна и сапунена от действителността в която се развиват събитията - на границата между Палестина и Израел. Историята и хуморът напомнят херметичния фарс в "На границата на лошото" (2014).

СЮЖЕТ

Салам е преводач-консултант в палестинска сапунена опера, която се снима в арабско студио в Рамала. Всеки ден той преминава през граничния пункт на "Конфликта" от 1967 и един ден нелепо е задържан от израелски военнослужещ, който също гледа сериала и очаква подобаващ финал. Затова предлага на Салам да допише сценария според неговите очаквания.


Така неопитният Салам става сценарист на най-гледания сериал с най-чакания финал. Но дали ще успее да задоволи всички замесени интереси.

Арабските спонсори искат филмът да има по-патриотично послание. Израелският офицер иска красив, галантен и героичен образ на израелския войник. Продуцентите искат просто успешен филм. А приятелката на Салам се гордее от неговото участие, но вече се съмнява в чувствата му. Всички очакват следващия епизод и... развръзката. А изходът изглежда толкова възможен, колкото и мирът в Средния изток.

Режисьорът Самех Зоаби съчетава действителност и абсурд с чувство за хумор във филм, който трудно може да се хареса и да задоволи не само двете страни - израелска и палестинска, но и техните близки и далечни поддръжници освен ако не постигнат онзи мир, който ще им позволи заедно да погледнат на историята със споделена усмивка.

"Тел Авив гори" е трагикомедия със световна панорама на особеностите, патентите, модата, заблудите и разбиранията - от Холивуд до Тел Авив, събрани на едно спорно място с разделено мирно население и голямо чуждо влияние.

Златна Романова

Премиерата на "Тел Авив гори" е на Филмовия фестивал във Венеция на 2 септември 2018.

Награди
Гран при и Наградата на Младежкото жури от Международния фестивал за млади режисьори в Сен-Жан де Люз, Франция (2018)
Гран при на критиката от Международния фестивал на комедията в Лиеж, Белгия (2018)
Наградата"Франсоа Шале" за сценарий на Самех Зоаби и Дан Клайнман от Срещите на киното в Кан (2018)

"На границата на лошото"

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад