Тези, които останаха

И най-чуждата връзка е по-добре от нищо...

Държава: Унгария
Година: 2019
Времетраене: 84 минути
Тези, които останаха
За продукцията

Драма

Режисьор: Барнабаш Тот
В ролите: Карой Хайку, Абигел Сьоке, Маги Наги, Ема Берковичи и др.

"Тези, които останаха" събира двама непознати, оцелели след Втората световна война в Будапеща - самотен лекар и още-по-самотна млада пациентка. Той е бил предаден от своите, тя е останала без родители. Всеки носи своята травма и надежда, откривайки нещо общо у другия в чужда, но споделена връзка. Въпросът е как да живеят със загубите и спомените, докато се появят следващите подозрения и предразсъдъци.

Атмосферата и сюжетът във филма напомнят "Непосилната лекота на битието", но в друг интимен вариант, на близко място, в сходно време ...

СЮЖЕТ

42-годишният Аладар Крьонер е гинеколог, оцелял в концентрационните лагери. Той е отличен професионалист, тактичен и добър човек, но след войната живее в Будапеща самотно - по свой избор.

На преглед в кабинета му го посещава 16-годишната Клара, придружавана от леля си. Девойката е живяла е в израелско сиропиталище, изоставена от родителите си, и все още мисли, че те ще се върнат и пише писма. Клара мрази всичко и всички. Харесва доктор Алдо и иска да живее при него. Той отказва, но тя постоянно го посещава, готви, учи немски с него. Той става най-близкият й човек.

Двамата откриват един в друг нещо, което им е липсвало досега. Радостта в живота им бавно се връща. Но новата власт в страната се засилва и чистата връзка като баща и дъщеря е разбрана погрешно, с подозрение и неодобрение от наблюдаващите....

Филмът е Официалното предложение на Унгария за "Оскар" в Номинациите за чуждоезичен филм през 2020.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад