Трите златни лъвчета

Приятелството се изпитва в беда...

Държава: България
Година: 1984
Времетраене: 54 минути
Трите златни лъвчета
За продукцията

Телевизионен филм

Сценарий: Цветан Пешев
Режисьор: Павел Павлов
Оператор: Иван Варимезов
Художник: Евгения Раева

В ролите: Илия Караиванов, Николай Бинев, Антон Горчев, Стоян Стоев, Петър Петров, Юри Ангелов, Румен Иванов, Иван Йорданов,
Кирил Стаменов, Вихрен Алексиев, Антон Терзиев, Николай Станчев, Михаил Ганев и др.

"Трите златни лъчвета" е притча за таланта и наградата, за бедата и поуката, за приятелството и предателството. Героите в разказа са назовани с постовете и с дейността си. Историята е снимана в Арбанаси.

СЮЖЕТ

Млад свещар от Морена е щастлив човек. Царят купува само от неговите красиво изрисувани свещи, хората го уважават, има седмина верни приятели, с които се весели всяка вечер. Впечатлен от таланта му, Царят кани майстора да живее в двореца. Но Свещаря не иска да се раздели с приятелите си и отказва. Тогава Царят му подарява три златни лъвчета за неговите приятели. Свещаря обаче не знае как да ги раздели между тях и отива при Енския мъдрец, който му дава три съвета - да изгони царския Колар, да разобличи селския Старейшина като негодник и крадец и да зарови златните лъвчета в градината си. Макар и учуден, Свещаря решава да последва съветите на Мъдреца. Когато изгонва царския Колар, Старейшината идва да му се кара. Свещаря го разобличава пред цялото село и вечерта... къщата му е подпалена. От всички приятели на помощ се притичват само Ковача и Зидаря. Угасили пожара, те обещават да му помогнат да построи нова къща и му предлагат да изпише църквата, която са се наели да изградят. Узнал, кои са истинските му приятели, Свещаря им подарява две от златните лъвчета, а третото дава на Царя.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад