Удавникът

Защо Поетът е славен само в смъртта...

Държава: България
Година: 1991
Времетраене: 70 минути
Удавникът
За продукцията

Действителна притча

Сценарий: Дончо Цончев
Режисьор Орфей Цоков
Оператор: Димитър Николов
Художник: Иван Апостолов
Музика Александър Бръзицов

В ролите: Мирослав Косев, Светла Славова, Албена Ставрева, Силва Аврамова, Борис Луканов, Коста Цонев, Васил Банов, Никола Рударов и др.

СЮЖЕТ

Янчо Сотиров е млад поет, чийто книги престават да се издават. Но на Фестивала "Златният Орфей" песен по негов текст получава първа награда. Опиянен от щастие, той се запива в бара и завързва познанство с девойка. По-късно пияният поет се усамотява с нея край планинска река. Неочаквано започва буря и потокът довлича удавник. Янчо го изважда и учуден установява, че починалият мъж досущ прилича на него. И тогава му хрумва безумната идея да се размени с мъртвия, за да узнае как ще се отнасят към творчеството му, след като е обявен за умрял. Оказва се, че удавникът е бил затворникът Симо, излежавал присъдата си с работа като секач. Никой около Янчо не подозира размяната им.

Съпругата му Марги погребва двойника, а критиците величаят творчеството на мъртвия поет. Една нощ Сотиров се връща в София и разказва всичко на изумената си жена. Тя посещава главния редактор на списанието, където са предлагани стихове на Сотиров и той с охота решава да издаде посмъртно негови творби. Сега критиците се възторгват от творчеството му, Марги прибира хонорари и сменя целия си стандарт на живот. От време на време посещава и съпруга си в колибата на сечището, за да обмислят следващия ход. Когато обаче му съобщава, че е бременна, Сотиров събира смелост и се връща в столицата.

Срещата с главния редактор и партийния секретар е абсурдна - за тях той е по-удобен мъртъв. Отчаян, Янчо се връща в гората, до същата река, където веднъж вече е "починал"...

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад