Уедърби

Свикнали са да се преструват или се преструват, че са свикнали с онова, което всеки се страхува да признае

Държава: Великобритания
Година: 1985
Времетраене: 98 минути
Уедърби
За продукцията

Драма

Сценарист и режисьор: Дейвид Хейр
В ролите: Ванеса Редгрейв, Йън Холм, Джуди Денч, Том Уилкинсън и др.

Дейвид Хейр пише истории за жени - автор е на театралната постановка с филм - "Изобилие" и е сценарист на филмите "Вреда" (1992), "Часовете" (2002) и "Четецът" (2008). "Уедърби" е режисьорският му дебют с игрален филм за голям екран. Премиерата била съпроводена със слухове, че сценаристът Хейр е създал образа на Джийн Травърс специално за актрисата Ванеса Редгрейв, както и с цел да провокира тогавашния премиер Маргарет Тачър, че всички имат минало...

"Уедърби"
Един мъж се самоубива пред непознати. Те никога не разбират кой въщност е бил той и защо е избрал смъртта. Публичното самобуийство предполага реакция от свидетелите, най-малкото за да се разбере причината.

"Уедърби" е такъв филм, изследващ поведението на околните пред смъртен акт, който би трябвало да предзвика техните импулси за това и доколко самите те са... живи.

Филмът


Историята започва с Джийн Травърс - добра учителка в малкото градче Уедърби. Тя живее сама, не излиза за развлечения,, има някои приятели. Една вечер те са поканени в дома й на малко парти. Пият вино и остават до-късно.

Сред гостите - семейството на местния адвокат Пилбъроуз и нейна млада приятелка - е Джон Морган, който не говори през цялото време, но накрая произнася кратка реч за болката, любовта и честта, която се усеща, че е изстрадана дълбоко и лично. На следващия ден Морган се връща в дома на Джийн, сяда за чаша чай и стреля в себе си. Започва разследване. Никой не е познавал Морган, бил е доведен на партито от друг.

Смъртта му трябва да е шокова за случайните свидетели и действието продължава с наблюдение на рекакциите им. Историята отключва спомените на учителката Травърс. Някога тя е била влюбена в един младеж. Но той заминал на война и загинал, макар и не героично, а като жертва в чуждо кръчмарско сбиване. Оттогава Джийн няма други връзки, сякаш е останала обречена само на една любов, която и без това не е изживяла...(...) По замисъла на автора, инцидентът трябва да й подскаже, че животът е днес и няма за какво да живее в миналото.

Златна Романова

"Когато някой се самоубие пред свидетели, това не е престъпление".

"Днес ние си задаваме въвпроса заслужава ли си да се чете Шекспир, след като разказва само за крале".


"Аз съм местният адвокат, официалният санкционер на алчността".

"Лъжец или адвокат, няма разлика...."

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад