Уикендът на Остърман

Страх, манипулация, насилие. Това е уикендът, който участниците няма да пропуснат и ще помнят, ако оцелеят...

Държава: САЩ
Година: 1984
Времетраене: 97 минути
Уикендът на Остърман
За продукцията

Трилър

Режисьор: Сам Пекинпа
В ролите: Рутгер Хауер, Джон Хърт, Крейг Т. Нелсън, Денис Хопър, Крис Сарандън, Каси Йейтс, Бърт Ланкастър, Мег Фостър, Ян Тришка и др.

ФАБУЛА


През Студената война известен телевизионен журналист е притиснат от ЦРУ да разобличи свои приятели като съветски агенти от мрежата "Омега".

ФИЛМЪТ


За "Уикендът на Остърман" е достатъчно само, че това е филм на Сам Пекинпа, което означава страх, насилие, хипербола, добре обрисувани герои и прикрито ясни намерения. Накратко, гадни хора вършат гадни неща, но под микроскоп...

11 години след издаването на краткия едноименен роман и бестселър на Робърт Лъдлъм, Сам Пекинпа го екранизира със съмнения в продуцентите и проблеми в кадрите.
Режисьорът работи трудно, славата му не е светла. За роли разчита на Каси Йейтс и Денис Хопър, около тях са звездите на продуцентите - Бърк Ланкастър, Джон Хърт и първа американска роля за холандския актьор Рутгер Хауер.


Снимките са в ранчо от 50-те години на ХХ век в Мандевил каньон, Бевърли Хилс, известно като "Имението Тейлър", някогашна собственост на холувидска знаменитост Робърт Тейлър.


Прозвищата на героите отговарят на тяхното амплоа - Качулката, Камата, Рибата.
Басейнът е на "Кървавото парти".

ВЪПРОС:

"Какво ще направите, ако американски агент Ви каже, че тримата Ви най-добри приятели са съветски агенти, замесени в конспирация, която засяга националната сигурност..."

СЮЖЕТ


Джон Танер е шеф на "Новини" и водещ на политическо телевизионно предаване. Има добър стандарт на живот и добри обноски, но и лоши приятели, както му внушава агент Фасет от ФБР.

Фасет е загубил съпругата си. Според него тя е била убита от "съветската шпионска мрежа "Омега". Атент Фасет се позовава на "сигурни източници" със "записи", които засягат "сигурността" и той знае за четирима приятели и техните седмични срещи, известни като "Уикендът на Остърман".

Там се събират Бърнард Остърман - тв продуцент, Ричард Тримейн - пластичен хирург, Джоузеф Кардоне - борсов агент и Джон Танер - телевизионен журналист. Фасет очаква Танер да заработи в негова посока - ако журналистът привлече един от компанията, и останалите могат да се обърнат. Уикендът започва...

В имението Танер получава съобщение от ЦРУ, че всички са фанатични убийци и членове на мрежата "Омега". Семейство Танър са преследвани от кошмари и насилие, но не е ясно кои са приятели и кои – врагове.

Всичко се обърква така, както една шпионска параноична организация може да предизвика. Никой не знае за какво се бори и докато крее надеждата, че поне най-лошият от тях знае какво прави, се оказва, че и неговият план е глупав.

ТЕЛЕВИЗИОННО ОБРЪЩЕНИЕ

"Това, на което сте свидетели, е видео-игра на живо. Вие наблюдавате лъжец, който говори на убиец и не можете да ги различите. Но това е само телевизия. Както знаете телевизионните предавания са плънката между опитите да ви откраднат парите. Така че, ако искате да си спестите нещо, ги изключете. Движението е просто, извършва се с ръка и с онова, което е останало от свободната ви воля. Моментът е сега.
Залагам, че не можете да го направите. Но продължавайте да опитвате".

Филмът "Уикендът на Остърман" е по книга, сценарият е оспорван от автора, от режисьора и от продуцентите.

Когато свършват снимките и започва монтажът, нещата пак се обръщат и не е ясно чий е този филм - на режисьора или на поръчителите.
Сценарият е в екип от Робърт Лъдлъм - автор на книгата, сценарист на сагата "Борн", Алън Шарп - на "Роб Рой" и "Бен Хур" и Ян Мастърс - на "Верижна реакция" и "Коянискатси".
Филмът е цензуриран и преработван.
Историята в сюжета и на самата продукция е разобличителна.

Рутгер Хауер, Джон Хърт, Бърт Ланкастър, Крейт Т. Нелсън и Денис Хопър минават в "друга категория артисти" след снимки със Сам Пекинпа - неудобният режисьор на Холивуд, който невинаги оставят да работи сам.


Въпреки всички "мерки" филмираната история е детайлна и такава, каквато рядко може да се види на кино, особено днес. Както споделят киноманите:

"След филм на Пекинпа всичко изглежда слабо и скучно".


"Уикендът на Остърман" е втори филм на Сам Пекинпа за шпионажа след "Елитни убийци" (The Killer Elite) 1975.

Златна Романова

НАГРАДИ

Специалната награда на Журито и Специалната награда на Френската телевизия TF 1 за филма на Сам Пекинпа от Фестивала на полицейското кино в Коняк (1984)

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад