Уроци по персийски

Как се създава един фалшив език по време на война...

Държава: Германия, Русия, Беларус
Година: 2020
Времетраене: 128 минути
Уроци по персийски
За продукцията

Историческа драма

По разказа "Създаването на един език" на Волфганг Колхаазе

Режисьор: Вадим Перелман
В ролите: Науел Перес Бискаяр, Ларс Айдингер, Йонас Най, Лейони Бенеш, Давид Шютер, Луиза-Селин Гафрон, Андреас Хофер и др.

ФАБУЛА


Белгийски евреин се представя за иранец, за да избегне екзeкуция през Втората световна война.


ФИЛМЪТ

"Уроци по персийски" е Официалното предложение на Беларус в Номинациите за чуждоезичен "Оскар, което е отхвърлено от Американската филмова академия, защото в екипа не преобладавали белорусци. Продукцията е международна - на Германия, Русия и Беларус.

Фалшивият персийски език във филма е създаден от режисьора и от руски лингвист, които измислят граматика и речник от 600 думи. ("Joon" на фарси означава скъп)

Прeсъздадената история в сюжета е по действителни събития и по разказа "Създаването на един език" на Волфганг Колхаазе. Волфганг Колхаазе е берлински писател, сценарист и режисьор, един от създателите на вълната "Берлински филми" за млади източногерманци, вдъхновена от италианския неореализъм. Колхаазе е познат от филмите "Съни соло" (1986), "Ударът" (1989), "Лято на балкона в Берлин (2005) , "Под подозрение" (2005). В миналото Волфганг Колхаазе е бил председател на Берлинския филмов фестивал. През 2010 е награден с "Почетна Златна мечка" от Берлинале и с Награда за цялостен принос от Германската филмова академия. Волфганг Колхаазе е починал на 5 октомври 2022.

СЮЖЕТ


1942 година. Европа е окупирана от нацистите. 25-30 хиляди затворници са "беизменни" и очакват смъртта в един от концентрационните лагери в Германия. Сред поредната група от заловени евреи на път към Швейцария, което се оказва по-опасно от Италия, е белгиецът Жил Кремие.

В камиона заедно с други бегълци той разглежда стара книга на друг евреин, написана на фарси. Заглавието "Баубау", което може би означава баща, ще му спаси живота. Всички евреи в камиона ще бъдат разстреляни освен Жил, който в последния момент се представя за иранец.

Тази лъжа го води при Коменданта на кухнята в лагера - Клаус Кох. Кох мечтае да отвори германски ресторант в Техеран, когато войната свърши. Жил може да оцелее, ако го научи на фарси.

Жил не знае персийски, знае столицата на Иран, случайно е научил думата за "баща", но трябва да знае и "майка", и още 39 думи по списък, който за начало му дава Кох. Липсва последната дума "истина". Уроците са всяка вечер.

През деня белгиецът Жил измисля думи, които трябва и да запомни. Клаус е подозрителен, но продължава да учи и вече пише стихове на "фарси". Учител и ученик стигат до 1500 думи, с които германецът Кох трябва да говори езика, който евреинът Жил не знае, но измисля... Войниците го дебнат, готвачите - също, някои са сигурни, че лъже и докладват. Комендантът сякаш не забелязва. Войната продължава. Труповете се товарят. Кох може и да не стигне до Техеран, Жил може и да не оживее. В тази опасно фалшива връзка истински са само смъртта и страхът.

Златна Романова

Награди и номинации
Награди и номинации за филм, адаптиран сценарий, операторско майсторство, монтаж, главна роля на Ларс Едингер от Руските филмови награди "Ника", от Филмовия фестивал в Пекин, от Трансатлантическия фестивал в Лодз, от Фестивала за еврейското кино в Москва, от Фестивали на остров Фаро и във Валядолид (2020-2022)

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад