Урокът

Кои са средствата, които могат да вдъхновяват и да убиват...

Държава: Израел
Година: 2021
Времетраене: 40 минути
Гледайте по БНТ 3 на: 21.05.2024, 21:10
Урокът
За продукцията

Телевизионен сериен филм

Режисьор: Ейтан Цур

В ролите: Майя Ландсман, Дорон Бен Давид, Лейб Левин, Двир Бенeдек, Мишел Риабой, Алма Зак, Амир Банаи и др.

ФАБУЛА


Учител влиза в емоционален спор с ученичка, който се обръща във война за справедливост, с кампания и с жертви...

ФИЛМ
"Урокът" засяга позиции и чувства за етническа принадлежност, политика и свободно слово в граници не само на картата, но и на цялото общество, с въпроси за честна, вредна, слаба или услужлива информираност и ангажираност.

СЮЖЕТ


В гимназията на малкото израелско селище Кфар Сава, в "нулевия час" на класа, 43-годишният учител Амир Халеви предлага на учениците от ХІІ клас да изберат тема за дискусия.

17-годишната Лиане Захри предлага да забранят достъп на арабите в някои места и училища. Учителят реагира спонтанно и остро, ситуацията води до напрежение и хаос в класната стая, съпроводен и с песен "Смърт на арабите".

Учителят Амир е докладван на Училищния съвет за злонамерен изказ. На следващия ден той заварва Лиане да танцува, въоръжена в училищния двор. Амир губи самообладание и с невъздържан изказ я упреква във фашистки възгледи и нацизъм. Случката е заснета от камера. След това е избирателно монтирана и публикувана в социалните мрежи. Видеото се разпространява и скандалът бързо се разраства, като превзема всички територии - лични и обществени, със съпрузи, деца, приятели, учители, ученици и администратори.
Стандартно остава пожеланието за преговори вместо война....

ПРОДУКЦИЯТА


Филмът "Урокът" се разпространява и със заглавие "Нулев час".
"Нулев" е часът на класа, който в Израел се провежда от 7 до 8 сутринта, преди учебните часове.

Историята във филма засяга видеокултура, поляризация и манипулация от "активисти", в чийто мрежи попадат и личните отношения.


В ролята на главната героиня е Майя Ландсман, чиято неидеална външност е подбрана да кореспондира на възгледите й и да изразява повече от младежко недоволство.


"Урокът" се позовава на действителен случай в Израел, в който учител е бил уволнен, след като ученик го критикува за политически реакции в класната стая - през социалните мрежи.
Проблемът е начинът на употреба на думи и факти, което се оказва "опасно оръжие за масово поразяване".

Киното обаче, както и "постингите" в мрежите, също е "средство за вдъхновение и убийства", т.е. за развлечение и пропаганда.Така филмът е застрашен от същото, което разобличава.

Историята в "Урокът" е по идея и сценарий на Декла Кейдар. Жанрът е социално-политическа драма и засяга понятия за идентичност, свобода, отговорност, расизъм, в частност - Израелско-палестинския конфликт.
Премиерата на филма е през януари 2022.

Сериалът "Урокът"се разпространява от "ЧайФликс" (ChaiFlicks) - компания, създадена от 2020 за популяризиране на еврейско кино. Ръководи се от президента на "Менемша Филмс" - Нийл Фридман, работил в "Ню Филмс", който определя платформата "Чайфликс" за номер едно в разпространението на еврейски програми в САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия и Великобритания, като достига 1700 часа съдържание, представяйки продукция от цял свят. Следващият им поглед е насочен към Италия.

Критична или пропагандна, филмираната история в "Урокът" има много версии за "истината" и разни тълкувания, най-малко толкова, колкото са различните еврейски племена.

Златна Романова

НАГРАДИ
Награди за най-добрa серийна драма и за главна роля на Майя Ландсман от Фестивала за телевизионни сериали в Кан и от Израелската телевизионна академия (2022-2023)

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад