Васко Абаджиев

Българският Паганини на ХХ век!

Държава: България
Година: 2002
Времетраене: 50 минути
Васко Абаджиев
За продукцията

Документален филм

Сценарий: Теодора Стефанова, Ирена Данкова, Моника Якимова
Режисьор: Моника Якимова
Оператор: Димитър Митов
Продуцент: БНТ

С участието на цигуларя Владимир Йосифов

Публиката го обича, музикантите се възхищават, всички се прекланят пред таланта на Васко Абаджиев.


"Той свири, не за да покаже колко е трудно, а колко е красиво...."

Филмът разказва за виртуозен майстор на цигулката, роден в семейство на музиканти (цигулар и пианистка), в София.
Съдбата му напомня гениалността и трагизма на Моцарт - на 6 години Васко Абаджиeв дебютира като цигулар, на 9 години завършва Музикалното училище в София, на 11 години следва в Консерваторията в Брюксел, на 12 години печели Първа награда на Международния конкурс в Лиеж. Следват множество изяви, концерти и награди, с високо признание и аплодисменти.
През Втората световна война семейството на Абаджиев заминава за Германия.

Васко продължава да учи във Висшето училище по музика в Берлин. Там умира баща му и опечаленият син заминава за Унгария. По време на унгарските събития, през 1956, е нападнат във влак. Връща се в Западен Берлин, където е подкрепян от майка си, но след нейната смърт трудно се справя с препитанието, свири в пристанищни кръчми, работи и като куриер. Умира в бедност, тялото ми било намерено във вагон на гарата в Хамбург, на 14 декември 1978.

30 години в България имeто на Васко Абаджиев не се споменава, защото междувременно е обявен от властта за политически враг и емигрант -"невъзвращенец".

Във филма този труден живот е пресъздаден с разкази и спомени на сестрите му Янка Абаджиева - Караджова и Антония Шьонинг, на Владимир Аврамов, Гаро Балтаян, Лада Брашанова, Трифон Силяновски, Руслан Райчев, Венцеслав Николов, Константин Зидаров и други близки, приятели, музиканти, почитатели.

*В онези времена, когато Васко Абадажиев свири и удивлява света, в България няма телевизия, затова визуализирани негови записи не са запазени официално, но са предоставени такива от лични архиви. ***Изпълненията във фона са на цигуларя Владимир Йосифов.
**За реализацията на този филм, с общо заглавие на двете части - "Триумф и забвение", екипът благодари на Янка Абаджиева - Караджова, Лада Брашованова и арх. Любомир Шинков.

*zr

_____________________________________________________________

През ноември 2011 в София е учреден Международен конкурс за цигулари "Васко Абаджиев", "с цел запазването на името и творчеството на музиканта в световното историческо и културно наследство". Конкурсът се провежда на 2 години.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад