Владимир Николов: Тези конституционни промени са в правомощия на Велико Народно събрание

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Разделянето на Висшия съдебен съвет, което е заложено в конституционните промени, гласувани на първо четене в парламента, е в правомощията на Велико Народно събрание по утвърдената практика на Конституционния съд. Това е противоконституционно за нас и ще има много сериозни последствия за засягане на върховенството на закона. Това заяви в "Говори сега" председателят на Асоциацията на прокурорите – Владимир Николов.

"Няма да имаме единна съдебна власт, тя ще се фрагментира. По отношение на прокурорската част, т.нар Прокурорски съвет, който дори не е висш, ще бъде тежко дебалансиран и там няма да има професионално представителство", каза още Николов.

"Ние не сме против реформата и нямаме никакъв проблем да бъдем контролирани. Само че това ще е вредно за хората, защото властите се делят на два вида - политически и юридически. Съдебната власт спада към юридическите. И когато част от политическите власти навлязат толкова сериозно в тази сфера, ние ще имаме сливане на политическите власти. Трябва да има баланс. Прокуратурата трябва да е отчетна и открита, но в същото време тя трябва да се самоуправлява", допълни той.

Владимир Николов припомни, че Венецианската комисия подчертава в няколко свои становища, че съществена част от този съвет трябва да бъде избрана от професионалните съсловия.

Вижте целия разговор във видеото


 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад