Веселите музиканти

Какво означава да оцелеят "кой както го може, природно..."

Държава: България
Година: 1985
Времетраене: 58 минути
Гледайте по БНТ 1 на: 27.04.2024, 06:45
Веселите музиканти
За продукцията

Детски телевизионен мюзикъл

По приказката на Братя Грим - "Бременските градски музиканти"

Сценарий: Димитър Стоянов Димитров
Режисьор Цветана Янакиева
Оператор: Красимир Василев
Музика: Александър Владигеров

В ролите: Петър Будевски, Асен Кисимов, Вера Среброва, Петър Георгиев, Стоян Пепеланов,Николай Георгиев, Димитър Баненкин, Анна Пенчева, Илия Чакъров и др.

СЮЖЕТ

Магарето (Марко) и Кучето (Дафчо) избягали в гората от лошите си стопани. Двамата се замислили как да се прехранват занапред. Магарето предложило да станат музиканти. При тях дошъл Петелът (Петльо). Той също избягал от своите стопани, за да не бъде заклан.

Трите животни срещнали и Котарака (Мустакан) със същата неволя. Заедно се отправили към Бремен, за да изнесат първия си концерт. Но не могли да стигнат за един ден, затова вечерта спрели в гората да пренощуват. Магарето и Кучето легнали под едно дърво, а Котаракът и Петелът се разположили на клоните. Преди да заспи, Мустакан забелязъл в далечината огънче. Викнал на другарите си и тръгнали към светлината.

Спрели пред ярко осветена къща. През прозореца Магарето видяло трапеза с хубаво ядене и пиене, а около нея насядали разбойници. Животните се замислили как да ги изгонят. Решили да ги изплашат - кой както може. Магарето заревало, Кучето залаяло, Котаракът замяукал, Петелът закукуригал. С тази страшна какофония от звуци животните разбили прозореца и се втурнали в стаята. Разбойниците помислили, че е влетял зъл дух и се разбягали...

*Мюзикълът "Веселите музканти" е поставен за първи път на сцената на Народен театър за младежта (дн. "Младежки театър") в София през 1972 година, по либретото на Димитър Ст. Димитров, с режисьор на постановката - Лиляна Тодорова, в ролите на героите са били актьорите Гинка Станчева, Васил Бъчваров, Петър Петров и Стефан Воронов.

Приказката на Братя Грим живее своя живот и днес - и на сцените, и в реалността.

**Склуптури на Бременските музиканти има на разни места по света, но първият паметник е издигнат в град Бремен през 1951.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад