Викинг

"Историята е симптом, диагнозата е човекът"

Държава: Русия
Година: 2016
Времетраене: 136 минути
Викинг
За продукцията

Историческа драма

Режисьор: Андрей Кравчук
В ролите: Данила Козловски, Светлана Ходченкова, Максим Суханов, Александра Бортич и др.

Викингите, разделени от полубратска война.

Богата продукция с голям международен екип, "Викинг" е сниман в продължение на 6 години, с актьори от Русия, Швеция, Белгия и Канада. Декорите поставят началото на първия филмов парк, открит през 2016 в Перевалное, Крим.

Автентичността в костюмите и реквизита е търсена с обиколка на музеи и архиви в Китай, Индия, Хелзинки, Рига, Новгород, Стокхолм и Минск. Възстановен бил дори езикът на печенегите, но публиката остава резервирана към сюжета и картината въпреки слогана на филма "Трябва да видиш, за да повярваш".

977-ма година, езическа Русия. Родът Рюрик владее земите покрай търговския път. След смъртта на Великия княз Светослав тримата му сина си разделят владенията. В Киев властва най-големият син Ярополк.

В земите на древляните е средният Олег, а най-малкият Владимир остава в Новгород.
Олег завижда на Ярополк и търси за съюзник отдавнашния съперник на рода Рюрик, полоцкия княз Роговолд.
Владимир е в немилост, принуден да кръстосва студеното море, за да избегне коварните предателства на своя полубрат Ярополк, убил другия брат Олег, за да владее цяла Киевска Рус.

Старият воин Свенелд предлага на Владимир да съберат армада, за да си върнат земите и... веднага се озовават в битка срещу византициите. Войните продължават.