Виктор Юго - враг на държавата

Романът "Клетниците" още се пише... Закъснението на Виктор Юго е важно за истината.

Държава: Франция
Година: 2018
Времетраене: 50 минути
Виктор Юго - враг на държавата
За продукцията

4-сериен телевизионен филм
Биографична драма

По идея на Ирис Буше
Режисьор Жан-Марк Муту
В ролите: Яник Шоара, Изабел Каре, Ерика Сент, Над Дийо и др.

ИСТОРИЯ

Следващият Наполеон не е император, а президент. Жертвите не са по бойните полета, а на барикадите във Франция.
Картината на кроежи, обещания и лъжи е същата. Народът се бунтува, затворите се пълнят с "врагове" на властта. Сред тях са писателят Виктор Юго и синовете му...Романът "Клетниците" още не е е завършен, но времето работи за истината.

ФИЛМЪТ

Филмът "Виктор Юго - враг на държавата" е създаден по идея на Ирис Буше, професионалист по Английска и Френска литература, завършила "Бизнес администрация" във Фрайбург и Аудиовизуални комуникации в Сорбоната. Буше живее и работи в Париж. Започва като асистент в сапунени опери за Франс 2, преди да заснеме първия си сериал за TF1.

През 2011 заедно с Никол Дювал създават Quad TV, вече Quad Drama - компания за филмови продукции, излъчвани по телевизионни канали и медийни платформи. Ирис Буше е президент на Комитета за игрално кино и член на Синдиката на продуцентите на аудиовизуални произведения във Франция. Quad Drama е продуцент на минисерията "Виктор Юго - враг на държавата", в копродукция с Френската телевизия. Разпространители са германската Beta Film.

СЮЖЕТ

1848 година. Париж е под обсада. Виктор Юго попада във водовъртежа на събитията в страната и в своя личен живот.
Разкъсван между семейството, любовницата и политическите размирици, писателят все не намира време да довърши романа "Клетниците". И това закъснение сякаш е предопределено, за да се роди по-голямата истина..

Въпреки че е твърд Роялист, Юго подкрепя Републиката и Луи Наполеон Бонапарт (Наполеон ІІ), който се готви да стане президент.
Юго вярва, че той ще извърши нужните и обещавани социални реформи. Но след сформиране на новото правителство, писателят е разочарован и пренебрегнат, той не попада в кръга на решенията и на властта и осъзнава, че е бил използван.


Разгневени от манипулацията, Виктор и синовете му започват да издават и разпространяват вестник, който дава гласност на народното недоволство.


Междувременно романистът е притиснат в личните си връзки - между срещите с две любовници и грижите за своята боледуваща от години съпруга и майка на децата му.

Навън Наполеон ІІ изцяло дирижира ситуацията и контролира настроенията в обществото.
В резултат, синовете на Юго са арестувани заради бунтове. Опозиционният автор настоява съпругата и дъщеря му да напуснат Париж, самият той остава верен и отдаден на Съпротивата.
В широко развилнялата се репресия срещу критикуващите властта, Виктор Юго е обявен за "Враг на държавата" - в немилост и в изгнание...

Златна Романова

Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад