Виктор Юго - враг на държавата

Романът "Клетниците" още се пише... Закъснението на Виктор Юго е важно за истината.

Държава: Франция
Година: 2018
Времетраене: 50 минути
Виктор Юго - враг на държавата
За продукцията
Всички епизоди

4-сериен телевизионен филм
Биографична драма

По идея на Ирис Буше
Режисьор Жан-Марк Муту
В ролите: Яник Шоара, Изабел Каре, Ерика Сент, Над Дийо и др.

ИСТОРИЯ

Следващият Наполеон не е император, а президент. Жертвите не са по бойните полета, а на барикадите във Франция.
Картината на кроежи, обещания и лъжи е същата. Народът се бунтува, затворите се пълнят с "врагове" на властта. Сред тях са писателят Виктор Юго и синовете му. Романът "Клетниците" още не е завършен, но времето работи за истината.

ФИЛМЪТ

Филмът "Виктор Юго - враг на държавата" е създаден по идея на Ирис Буше, специалист по Английска и Френска литература, завършила "Бизнес администрация" във Фрайбург и Аудиовизуални комуникации в Сорбоната. Буше живее и работи в Париж. Започва като асистент в сапунени опери за Франс 2, преди да заснеме първия си сериал за TF1.

През 2011 заедно с Никол Дювал създават Quad TV, вече Quad Drama - компания за филмови продукции, излъчвани по телевизионни канали и медийни платформи. Ирис Буше е президент на Комитета за игрално кино и член на Синдиката на продуцентите на аудиовизуални произведения във Франция. Quad Drama е продуцент на минисерията "Виктор Юго - враг на държавата", в копродукция с Френската телевизия. Разпространители са германската Beta Film.

СЮЖЕТ

1848 година. Париж е под обсада. Виктор Юго попада във водовъртежа на събитията в страната и на други в своя личен живот.
Разкъсван между семейството, любовници и политическите размирици, писателят все не намира време да довърши романа "Клетниците". И това закъснение сякаш е предопределено, за да се роди по-голямата истина.

Въпреки че е твърд Роялист, Юго подкрепя Републиката и Луи Наполеон Бонапарт (Наполеон ІІ), който се готви да стане президент.
Юго вярва, че той ще извърши нужните и обещавани социални реформи. Но след сформиране на новото правителство, писателят е разочарован и пренебрегнат, той не попада в кръга на решенията и на властта, и осъзнава, че е бил използван.


Възмутени от манипулацията, Виктор и синовете му разпространяват вестник, който дава гласност на народното недоволство.

Междувременно романистът Юго е притиснат в личните си връзки - между срещите с две любовници и грижите за своята боледуваща от години съпруга и майка на децата му.

Навън Наполеон ІІ изцяло дирижира ситуацията и контролира настроенията в обществото.
В резултат, синовете на Юго са арестувани заради бунтове. Опозиционният автор настоява съпругата и дъщеря му да напуснат Париж, самият той остава верен и отдаден на Съпротивата.
В развилнялата се репресия срещу критикуващите властта Виктор Юго е обявен за "Враг на държавата" - в немилост и в изгнание...

Златна Романова

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад