Влюбени в Лу

Какво е да живееш свободен като Саломе...

Държава: Германия, Австрия, Италия, Швейцария
Година: 2016
Времетраене: 108 минути
Влюбени в Лу
За продукцията

Биографична драма

Режисьор: Кордула Каблиц-Пост

В ролите: Катарина Лоренц, Никол Хеестерс, Лив-Лиса Фрийс и др.

ФАБУЛА

На 21 години тя се заклева да направи живота си такъв, какъвто иска. И докато другите говорят за свобода, Саломе живее в нея.

"Влюбени в Лу" или "Дързостта да бъдеш свободен" представя една от музите на мисълта - Лу Андреас-Саломе.
Философ, поет, феминист, психоаналитик, Саломе е пионерът на еманципацията в Европа и жената, която привлича всички мислещи мъже. Тя анализира Ницше, докато учи при Фройд и вдъхновява Рилке. Лу е тяхната идеална половинка, но не иска да се обвързва и има друга мечта...

ИСТОРИЯ във ФИЛМ

Родена в Санкт Петербруг, Русия, Луиза фон Саломе е дъщеря на руски офицер от френски произход, който умира, когато тя е 18-годишна и тази смърт се отразява на вярата й в Бога така, че завинаги поставя под съмнение неговата вездесъща сила.
На неделна служба в църквата след думите "Никой не трябва да се страхува, защото Бог е навсякъде", Луиза веднага откликва с въпроса "Значи, Бог е и в Ада!"

Саломе изучава теология в Университета в Цюрих, но търси спасение във философията. Нейното свободомислие е истинският й живот, което естествено скандализира не само близките й. Лу отказва да се омъжи и да има деца, което се смята за общоприета мисия на жената. Тази подчинена роля не й допада. Саломе защитава еманципацията. Разсъжденията й влизат в съвременната философия и привличат видни представители на изкуството и мисълта като Фридрих Ницше, Паул Ре, Райнер Мария Рилке, Карл Юнг, Зигмунд Фройд.

Фридрих Ницше е влюбен в нея, Паул Ре й предлага брак, тя отхвърля и двамата, нейната мечта е "всички да живеят заедно като приятели, търсещи съвършенството". Все пак през 1882 Лу се омъжва за Фридрих Андреас - ориенталист от Университета в Гьотинген, но техният брак остава неконсумиран в продължение на 30 години. Голямата й любов е 14 години по-младият от нея поет Райнер Мария Рилке, на когото тя оказва голям влияние. Лу Саломе има много връзки, без да се обвързва с никого, тя е идеалната половинка за всеки мислещ мъж, защото цени своята и тяхната свобода. Усетила симптоми на душевно разстройство, Саломе търси помощ от Зигмунд Фрой и става негова ученичка, изследвайки състоянието... на Ницше.


Сжетът на "Влюбени в Лу" преразказва историята в ретроспектива от 1930, когато болната и самотна Лу Андреас-Саломе се опитва да напише спомените си с помощта на Ернст Пфайфер - млад учен, който внимателно я слуша и разбиращо я подкрепя. След толкова много срещи с импулс, неувереност и решителност, тази връзка се оказва най-хармоничната и различна от всичко, което е преживяла досега. Изповедта й е придружена с коментар на срещите, събитията и последствията.

Един от ранните биографи на Саломе отбелязва, че:

"Докато много модерни философи проповядват свобода на духа, тя е тази, която наистина живее така".

В ролята на Саломе във филма минават четири актриси през възрастта. Епохата е автентично пресъздадена с външния облик и с настроенията в обществото. Водещи в сюжета са чувството и диалогът между героите. Особено важна е камерата, разкриваща цялата красота на случващото се в живота им и във фона.

*Плакатът на филма възпроизвежда оригиналната фотография, "композирана" от Ницше.

Златна Романова

НАГРАДИ

Голямата награда за повествовавателен игрален филм от Фестивала за социално ангажирано кино в Ню Йорк (2018)
Награда за най-добър филм на млад талант за режисьора Кордула Каблиц от Филмовия фестивал в Емден, Германия (2017)

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад