Воинът

Те никога няма да го намерят, Той никога няма да забрави

Държава: Великобритания, Франция, Индия, Германия
Година: 2018
Времетраене: 110 минути
Воинът
За продукцията

Драма

Режисьор: Асиф Кападия
В ролите: Ирфан Хан, Пуру Чибер, Мандакини Госвами, Сънита Шарма, Ситарам Панчал, Дамаянти Марфатия и др.

"Воин" е поучителна индийска история ( "ала притча" ) за жестокостта и възмездието.

Езикът и наградите
През 2003 филмът бил Официално предложен от Великобритания в Номинациите "Оскар" за чуждоезичен филм, но бил отхвърлен от Американската филмова академия, защото на екрана се говори на хинди, въпреки че екипът е основно британски.

Следва друго британско предложение за уелския филм "Елдра". Самият "Воин" печели Наградата за най-добър британски филм от БАФТА, но е отхвърлен като неанглийски филм за Филмовите награди на Испания. Така един британски филм (... копродукция) с индийски сюжет, език и актьори се оказва приет и оценен различно на разни фестивали и територии.

В пустинен Раджистан на феодална Индия властва садистичен Тиранин с армия от главорези, на които никой не смее да излезе насреща.

Предвождани са от главатаря Лафкадия - смел воин, вдовец, с един син - Катиб. Веднъж Катиб се запознава със селско момиче, което връзва на ръката му гривна, а той й подарява своя амулет.

Когато Тиранинът изпраща хората на Лафкадия да нападнат село Таранг, същото това момиче оцелява, благодарение на амулета.

Случката се оказва преломна. Лафкадия решава да захвърли оръжието и да се оттегли някъде из Хималаите. Бягството му разгневява Тиранина, който заповядва Лафкадия да бъде убит.

Воините му обаче не могат да го намерят и за да утолят мъстта на властелина, носят друга отрязана глава, която синът му трябва да разпознае.

Малкият Катиб потвърждава и получава смърт, докато баща му наблюдава трагедията отдалече. Съсипан, Лафкадия става скиталец, следван от малкия крадец Риаз, от когото не може да се отърве. Двамата случайни спътници срещат странна сляпа жена.

Тя пътува към Свещеното езеро и вижда повече от онова, което хората могат да скрият, като това дали Лафкадия е убил бащата на Риаз....

"Истинска легенда"

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад