Всеки носи в сърцето си една жарава

„Всеки носи в сърцето си една жарава“ – документален филм за Михаил Герджиков, един от организаторите на Илинденско-Преображенското въстание 1903

Държава: България
Година: 1983
Времетраене: 20 минути
За продукцията

Сценарий Недялка Цонева
Режисьор Мара Благоева
Оператор Огнян Логофетов
Редактор Юлия Кючукова

Филмът е създаден през 1983 година по повод 80-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание по спомените на Магда Герджикова, неговата дъщеря.

Нейната изповед съгражда образа на един борбен дух, който отдава цялата си душа и живот за освобождението на Тракия и Македония.

Думите й се фокусират не толкова върху събитията и биографията на Михаил Герджиков, а наблягат най-вече върху неговата нравственост и чувствата, които е изпитвал баща ѝ – едно безмерно желание и воля за националното обединение на българския народ, за тежката мъка по неосъществения идеал в борбата за повече хляб и повече свобода.

Автентичният разказ на Магда Герджикова е дълбоко емоционален, подкрепен с документални кадри от национално-освободителното движение и богат личен архив, от тяхната родова къща в Копривщица, които имат висока стойност, защото съдържат в себе си история за преживяното от нас като народ минало.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад