Йожени Гранде

И най-пресметнатият план не може да е сигурен в Божия промисъл....

Държава: Франция, Великобритания, Белгия
Година: 2021
Времетраене: 100 минути
Йожени Гранде
За продукцията

Драма

По едноименния роман на Оноре дьо Балзак

Режисьор: Марк Дюген

В ролите: Жозефин Жапи, Оливие Гурме, Валери Бонетон, Франсоа Мартуре и др.

"Йожени Гранде" е нова адаптация по едноименния роман на Оноре дьо Балзак.

ФАБУЛА


Забогатял и потаен глава на подчинено семейство крои планове за още богатство от съдбата на най-близките си...

СЮЖЕТ


В тихата френска провинция Феликс Гранде е търговец на земя, камъни, дърва, колела, бъчви... и постоянно претендира за бедност, в която е убедил дори съпругата и дъщеря си Йожени.

Двете жени водят безлично съществуване в неговия дом. А старият Гранде постоянно прави сметки, в които залог е и неговата дъщеря. Той смята да извлече полза от изгоден не за нея, а за него брак, ако може без зестра, без разходи по церемонии, а също така и да я лиши от наследство. Засега всички кандидати изглеждат неподходящи.


Докато Феликс Гранде живее, обсебен от алчност, самотната Йожени мечтае за голям романс и "блянът" пристига с неговия племенник от Париж.

Шарл Гранде е безделник и прахосник от столичната бохема, очарователен и... потаен като чичо си. Старият Гранде дебне дъщеря си и в съня си. Съпругата му го укорява, че дори в смъртта й би я последвал, което не е далече от близките събития.

Йожени се влюбва, а Феликс Гранде избухва като гръмотевица в църквата, когато разбира, че тя е дала своите луидори на братовчед си Шарл, а той едва ли би се оженил за "обикновено момиче от провинцията". По това време в обществото от жените не се очаква да изкарват пари, мястото за тях е ограничено - в брак или в манастир.

Йожени обаче наследява богатство и става изгодна партия. Предадена от Шарл, тя отказва мъжка подкрепа и въпреки че е омъжена на хартия, избира нещо друго...

ФИЛМЪТ


Режисьор на два исторически филма ("Обикновена екзекуция" и "Смяна на принцесите"), писателят Марк Дюген адаптира прочутия роман на Оноре дьо Балзак, публикуван през 1834 в Париж от Мадам Шарл Бреше.

Романът "Йожени Граде" е дисекция на ежедневните демони в провинциално семейство, в което зад редовните неделни служби в църквата се крие друг бог - на парите:
"Тези, които не ценят парите, не могат да се надяват на щастие"
"Открий света. Какво очакваш да получиш? Храна! Супата е повече от нищо".

Годината е 1819, смесен период на опити за роялистка реставрация и грубо зараждане на капитализма с посредническа търговия и имотни спекулации между две върхушки - на Революцията и на Империята.

По това време във френската провинция млада жена прекарва дълги тягостни дни, затворена в дома си, с шиене, четене на книги, погледи през прозореца и формални семейни вечери в живот, в който нищо не се случва и не струва нищо освен в услуга на мъжките планове и прищевки, които не са една и две...


Господарят на този живот не се различава от Арпагон - "Скъперникът" на Молиер, болен от подозрения и пресметливост. В неговите сметки попадат всички, убедени, че нямат други възможности, докато той ръководи, и е готов да се възползва дори от нещастието на близките си, за да спечели още. Поредният залог е дъщеря му - тя изглежда покорна, но не и продадена...

"Йожени Гранде" на Балзак е един от първите романи в литературата с израз на повече свобода за подчинената роля на жените в обществото, макар и далече от бъдещите идеи за феминизъм и еманципация.
Екранизацията във филма е отчасти свободна интерпретация на романа.

В главните роли са:

Жозефин Жапи като наивната и идеалистична Йожени, която прави избор.

Оливие Гурме като прикрития господин Феликс Гранде, с грандиозните сметки.

Валери Бонетон като нещастната майка и съпруга, изтерзана до смърт в семейното робство.


Сезар Домбои като фриволния племенник и братовчед Шарл Гранде - авантюрист без ангажименти освен към удоволствията.

Картината е потискаща като плановете в сюжета, на моменти живописна и променлива, с пробягваща светлина в кадрите на оператора Жил Порт.


Снимките са в Льо Ман, Сарт, Сомюр и Фонтевро, сред замъци и градини по долината на Лоара, с гори, лозя и по канала Ла Див.

СОМЮР

Действието от романа и във филма се развива в Сомюр - китно френско градче с типичните за региона лозарство и винарство, известно още като "Белия град" заради варовиковия камък, от който са построени забележителностите тук.


Шато де Сомюр е признат за "короната на замъците" по течението на Лоара, последният запазен от средновековната архитектура през династията Валоа.

Освен малките дървени къщички от романа на Балзак, тук е Кралското Абатство Фонтевро - най-големият бенедиктински манастир в Европа, управляван от абатиси, с уникална история. Тук е гробът на Ричард Лъвското сърце и съпругата му Елеонора Аквитанска и това е краят на дългата кралска история. След Френската революция Наполеон превръща манастира в затвор на "републиката" .....


Не на последно място е Френската школа по езда, заради която Сомюр е известен като "столица на конете", вероятно на Франция, но не и преди Испанската школа по езда във Виена.

Златна Романова

НАГРАДИ
Награда за най-добър актьор на Оливие Гурме от Каталунските филмови награди в Барселона (2022)
Награда за адаптиран сценарий на Марг Дюген от Филмовия фестивал в Калела (2022)

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад