Юрий Вълковски, зам.-министър на културата: Националната стратегия за култура е основен приоритет

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Основният въпрос към Юрий Вълковски, заместник министър на културата, гост в Култура.БГ, е ще се работи ли по създаване на национална стратегия по култура и за 1% от БВП за култура - има ли консенсус в правителството?

"По националната стратегия не просто ще се работи, но това в коалиционното споразумение е записано като първи и основен приоритет на Министерство на културата", заяви той.

Юрий Вълковски ще координира работата по нея, а няма да я ръководи, тъй като тя включва както всички ресори, така и цялата културна общественост, както и самите потребители. 

"Министерство на културата има законово изискване да създаде такава стратегия от около 20 години. Такава стратегия няма. Аз лично съм участвал в поне три опита да бъде създадена такава стратегия и те са корабокруширали по две различни причини", отбеляза Юрий Вълковски. 

"Културна стратегия не може да се прави от двама човека в един кабинет, това трябва да е процес, в който да са включени всички", категоричен беше той. 

Преди години при опит за създаване на такава стратегия са били включени 20 работни групи, както и на представители на гражданския сектор, и представители на Министерството, които са се събирали месеци наред и накрая не са стигнали до изготвяне на стратегия. 

"Ние трябва да намерим прагматичния подход между тях - при никакъв случай да се прави само от няколко хора в Министерството и същевременно да има една рамка, която да позволи диалогът да се движи и да бъде ефективен", подчерта зам.-министърът на културата. 

"Културният сектор е изключително разнообразен, той е изключително взискателен и създаването на една стратегия, която включва от една страна творческите индустрии, от друга страна - субсидираните изкуства, от трета страна - музеите и галериите, културното наследство, от друга - това, което се нарича любителско творчество, цялата огромна мрежа от читалищата, които са изключително важна инфраструктура - когато се опитваме да ги съберем в един общ документ, се установява, че те са всъщност различни процеси, така че тук има много предизвикателства", посочи Юрий Вълковски.

Вижте цялото интервю с него във видеото.


 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад