Завръщането на войника

Три жени и само един спомен за войника, който не може да се върне в настоящето

Държава: Великобритания
Година: 1982
Времетраене: 97 минути
Завръщането на войника
За продукцията

Драма

По едноименния роман на Ребека Уест
Режисьор: Алън Бриджис
В ролите: Джули Кристи, Гленда Джаксън, Ан-Маргарет, Алън Бейтс, Иън Холм и др.

В началото на ХХ век "Завръщането на войника" от автора Ребека Уест е първият и единствен роман, написан от жена по време на война, със сюжет - самата война. 65 години по-късно е екранизиран от режисьора Алън Бриджис в този едноименен филм, който получава първия нов сертификат в Обединеното кралство за възрастово ограничение.

Селектиран е в Състезателната програма на Фестивала в Кан. Премиерата в САЩ закъснява с три години заради някои "законови усложнения". В главните роли са титулувани британски актьори - Алън Бейтс, Гленда Джаксън, Йън Холм и Джули Кристи.

Сюжетът е за семейства, травми и спомени.

През 1914 капитан Крис Болдри заминава за фронта на Първата световна война. Още на прощалното войнишко парти той не е въодушевен, но дългът го принуждава. Дълго време от него няма вести до деня, в който се разбира, че Болдри се е върнал, но е настанен в болница.

Телеграмата обаче не е адресирана до дома му, а до Маргарет - негова стара любов от друга класа. Тя веднага споделя вестта със семейството на Болдри - съпругата му Кити и братовчедката Джени.

И двете, еднакво притеснени, подозрителни и недоумяващи, отиват да посетят болния войник. Кити Болдри е високомерна дама от светското общество, със самомнение и установени възгледи за живота.

Срещата със съпруга й сега е съкрушителна. Той не знае коя е тя и къде е домът му, помни само Маргарет Грев. Госпожа Болдри наема психиатър да помогне на съпруга й в обърканите му чувства и представи, които засягат и братовчедка му Джени.

Наблюдавайки състоянието на пациента си, доктор Гилбърт Андерсън препоръчва Крис Болдри да бъде оставен да живее в миналото и с хората, с които се чувства добре, независимо че годината вече е 1918....

Златна Романова

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад