Зеленият вълшебник

Чешкият майстор на градините във Варна

Държава: България
Година: 2010
Времетраене: 26 минути
Гледайте по БНТ 4 на: 13.05.2024, 22:30
Зеленият вълшебник
За продукцията

Документален филм

Сценарий: Бистра Варнева
Режисьор: Августина Стефанова
Оператор: Димитър Дермански
Продуцент: БНТ 2 - Варна


"Зеленият вълшебник" разказва за големия чешки паркостроител Антон Новак - създател на Морската градина и други паркове във Варна. Той пристига в града малко след Освобождението, по покана на археолога Карел Шкорпил.

Антон Новак е роден в община Винорж в Прага, но родният дом на неговия внук е тук, във Варна.

Филмът разказва как благодарение на чешкия ландшафтен архитект са създадени Морската градина и други зелени пространства в града като Приморския парк и Аспаруховия парк. За планирането на парка при Музея "Владислав Варненчик" Антон Новак получил орден "За гражданска заслуга" от Правителството на Полша.

Тъжното е, че в последните години от живота си зеленият декоратор остава без пенсия от държавата и умира в бедност. Днес варненската общественост се отнася с уважение към неговото наследство.

За личността и дейността на Антон Новак разказват д-р Константин Трошев от Дружеството за българо-чешко и словашко приятелство, Ламбрин Сотиров от музея "Стара Варна", инженер Иван Великов - специалист по парково строителство.

Площадът на входа на Морската градина във Варна носи името на Антон Новак. В градината е открит и Паметник на Антон Новак по инициатива на Владимир и Лиляна Станеви, финансиран от Община Варна. Автор на скуптурата е проф. Пламен Братанов.

Последната инициатива в град Варна е домът на Антон Новак да бъде превърнат в Музей.

Паметник на Антон Новак| Visit Varna

*Другият "Зелен вълшебник" е "Царският градинар"

В Бургас Морската градина е създадена от българския архитект Георги Духтев от Варна. Завършил паркоустройство и цветарство в Австрия, като стипендиант на Цар Фердинанд, той избира вместо Двореца Евсиноград - Приморската градина в Бургас, където създава изключителен парк. Дейността на "Царския градинар", както наричат Георги Духтев, продължава в София с Докторската градина, Градската градина и парка пред Военния клуб.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад