Железни момчета

Кои са последните романтици в пáрата на железниците...

Държава: България
Година: 2024
Времетраене: 54 минути
Железни момчета
За продукцията

Документален филм

Сценарист: Емил Спахийски
Режисьор: Станимир Трифонов
Оператор: Кирил Проданов
Продуцент: БНТ

ИСТОРИЯ

След печатарската машина железниците са фундаментална част от историята на света и следващото изобретение, определящо развитието на човечеството. Съединените щати се развиват благодарение на железниците.


В България Железниците са най-старото и авторитетно държавно предприятие, почитано от цялото общество още от създаването си.
Историята е славна.
В началото на ХХ век България е била най-развитата страна с железници на Балканите и една от първите в Европа - получавала е най-модерните локомотиви и не малко на брой, толкова, че в един момент вместо имена на жени, планини т.н., започват да ги номерират.


Важни са личностите, които са създавали железниците.
Вероятно малцина знаят, че Братя Прошек, освен с Бирената фабрика, са участвали и в построяването на железниците от Одрин към Стара Загора. Благодарение на тях е спечелена Шипка, защото премахват две от релсите за турски доставки.
Тодор Каблешков е бил първият шеф на гара Белово.
Левски използва железниците за връзка между тайните комитети.

Историята е богата и стига до съвременността с героите на филма

"ЖЕЛЕЗНИ МОМЧЕТА"

"Железни момчета" са трима мъже - двама от София и един от Горна Оряховица, които спасяват пáрата на железниците.
Ангел, Цветан, Алберт и техните бригади са последните железни рицари на романтиката. Те реставрират и поддържат оцелелите парни машини. Наричат ги с галени имена, но, за да са така красиви, момчетата полагат суров труд.


И ако за мнозина "машинист" е дума от професионалния класификатор, за тях е живот.

Засега "Железните момчета" нямат последователи. Казват, че много хора искат да гледат, но не и да работят.
Самите те не са очаквали, че ще поемат този занаят от своите учители.

Ангел и Цветан са ученици на виден български историк - Стефан Стоичков, потомствен железничар и най-големия енциклопедист на железниците, който участва в създаването на филма, но не доживява края.

Филмът е посветен на Стефан Стоичков и на последните рицари в съвременността. "Железни момчета" разказва за техния мироглед и за романтиката на пáрата.

СТАНИМИР ТРИФОНОВ, режисьор:
"Това не е носталгичен филм, но е меланхоличен, с елегия по една изключителна техника, която никога повече няма да се произвежда, също както лентовите фотоапарати и камери - гениални изобретения, които напускат този свята и остават уникални". Станимир Трифонов

За да разведри тъгата в богатата история на железниците, освен почит, сценаристът Емил Спахийски вмъква и малко хумор с анекдот: "В Русчук кондуктор се чудел как да таксува пасажерите и решил да плащат на килограми: който е по-тежък - с двоен билет, и така се редели на опашка по-едрите пътници, които изчаквали кантара".

Премиерата на "Железни момчета" е на 26 април 2024 в обновеното Кино "Освобождение", с идея за специален салон на Вагон.

"Железни момчета" - един филм за оцелелите парни машини| БНТ, Денят започва, 26.04.2024

Филмът "Железни момчета" - мозайка от любопитни факти за българските железници| БНТ, Отблизо, 14.01.2024

*"Железни момчета" е продукция на БНТ.
**Филмът е създаден е с изключителното съдействие на БДЖ, като освен запис на реставрация от тримата съвременни герои, представя и дигитализиран архив от 100 непознати досега ленти от историята, както и снимки от трима от най-големите български фотографи от онова време, събрани от Иво Хаджимишев.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад