Жертва на пешки

Манипулацията в стара световна игра

Държава: България
Година: 2018
Времетраене: 68 минути
Жертва на пешки
За продукцията

Документален филм

Режисьор: Асен Владимиров

През пролетта на 1943 година, по нареждане на Министър-председателя Богдан Филов, българският лекар Марков Марков е изпратен в Международна медицинска комисия,

сформирана да освидетелства труповете от жестокото клане в Катинската гора през Втората световна война. Членовете са 21 - професори по съдебна медицина и патоанатоми от Женева, Неапол, Братислава, Копенхаген, Загреб и...дори един от България.

Международната медицинска комисия е настанена в най-луксозния хотел "Адлон" в Берлин, известен със светските си гости и холивудски знаменитости, преди Хитлер да дойде на власт. Това е началото на мисията (...)

Година и половина по-късно, през есента на 1944, д-р Марко Марков е арестуван и обвинен от Народния съд в сътрудничество с нацистите заради участието си именно в тази Катинска комисия. Вместо сурова присъда неочаквано е оправдан. Оказва се, че той е бил по-ценен жив за новата власт...

Тезата на филма е, че доктор Марко Марков, въпреки войната и натиска на властта, през цялото време се е опитвал по своему да изпълни задачата, но и да запази достойнството си.

Трагедията в Катин, както и дейността на лекарите от Комисията, остава съмнителна. Кой, как и кога ще използва фактите и експертизите не е ясно и днес, докато историята продължава да се списва според нуждите на периодите и властта.

* Заглавието на филма "Жертва на пешки" се посочва като препратка към едноименен игрален филм за един от най-големите шахматни двубои на миналия век – между Спаски и Фишер, също така натоварен повече с внушения и идеи, отколкото с ясни факти и чист спорт.

Историческият въпрос за света е дали истината се измерва с броя на жертвите или е достатъчна дори само една, но с последствия за милиони други в тестова "матрица" за трагедии. Като Сергей Антонов например, вкаран в чужд коварен сценарий, с високо заредено скандално убийство - на Папа Йоан Павел II. Атентатът е неуспешен. Но българинът Сергей Антонов е сензационно обвинен пред целия свят, с тежест и върху България, докато не е намерен и осъден извършителят - турчинът Али Агджа. Антонов е оправдан, когато вече няма шанс за живот с... достойнство. България дълго остава в сянката на подозрението за Ватикана въпреки разкритията за подхвърлена грешна следа.

Манипулацията отдавна е опасен инструмент за масово поразяване, с ядрен обхват.

В подкрепа на това, в една от рецензиите за този документален филм, са цитирани и най-точно отговарят на случващото се думите, изречени от Гьобелс или от друг "автор" на зверски стратегии, че: "Със средствата за масова информация всеки народ бързо може да бъде превърнат в стадо свине".

"Прогресът" днес е ,че това се отнася не за един народ, а за целия манипулиран свят.

*Златна Романова

Документалният филм "Жертва на пешки"|БНТ, Култура.БГ, 18.06.2018

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад