Житие

Какво означават наказана доброта и закъсняло изкупление....

Държава: България
Година: 2020
Времетраене: 97 минути
Житие
За продукцията

Житейска драма

Сценарий: Красимир Крумов – Грец
Режисьори: Георги Стоянов, Войчех Тодоров
Оператор: Войчех Тодоров
Музика: Христо Намлиев

В ролите: Иван Бърнев, Ивайло Савов, Малин Кръстев, Надя Керанова, Любов Любчева и др.

ФИЛМЪТ


Последният проект на Красимир Крумов – Грец "Житие" тръгва по екраните| Национален филмов център

"Сценарият на Красимир Крумов-Грец, един дълго лелеян негов замисъл, който за зла участ той не можа да заснеме лично. "Житие" се превърна във вдъхновение и кауза за екип от талантливи и дейни хора, които продължиха напред и сбъднаха филма "Житие", казва Елена Крумова.

ФАБУЛА
След смъртта на майка си тринадесетгодишно чувствително момче с богато въображение и труден характер обвинява баща си и фалшивите му интелектуални амбиции като телевизионен режисьор. След бягство от дома момчето се сприятелява с великодушен непознат мъж, който става негов ангел-пазител с голямо търпение, накрая и с цената на присъда и затвор. Бащата на момчето, впечатлен от човешкия жест на непознатия мъж, изоставя проекта си и снима любителска хроника за скрития герой и неговото бавно завръщане към живота.

СЮЖЕТ


Ивайло е затворен и срамежлив тийнейджър. Майка му е починала и момчето се бунтува срещу новата приятелка на баща си. Баща му Наско е режисьор и ще снима филм. Провежда кастинг за роли и един от избраните е безработният Иван. Иван се нуждае от работа, макар и да не показва особени актьорски умения. Синът Ивайло се сприятелява с Иван след бягство от дома си. Двамата започват пътуване из страната. Ивайло се забавлява и прави номера на своя приятел. В рокерски бар злепоставя Иван като казва, че го склонява към секс. Рокерите смилат Иван от бой. През това време бащата Наско издирва сина си с полиция. Иван е набеден за отвличане и блудство с малолетен. Ивайло не признава, че всичко е негова измислица. Иван е осъден на затвор и мълчи…

Войчех Тодоров за "Житие"| Cinefish.bg
"Казват, че "Житие" е филм за силата на доброто. Но на мен ми се струва, че е още повече за силата на злото, на манипулацията. Блажени кротките, но дали те не предизвикват злото? Като че героят на Иван, със своите безкрайни търпение, желание да помогне и доброта изважда най-лошото от хората наоколо си?
На мен ми се искаше в този филм да няма прости решения и пътища. Да, Иван страдаше. С опитите си да помага и с това негово стоическо поведение той предизвика купища злини. Но пък благодарение на него младият ни герой се връща при баща си, а бащата намира някакъв смисъл извън правенето на евтини телевизионни продукции. Исках да няма прости отговори. Финалът, мисля, е дори леко циничен. Този завършек си е Грецов. И ние с Георги много го харесахме". режисьорът Войчех Тодоров за "Житие"

НАГРАДА
Награда за най-добра мъжка роля на Иван Бърнев от Фестивала на българския игрален филм "Златна роза" във Варна (2021)

Премиера на филма "Житие" на "София филм фест"| БНТ, Култура.БГ, 17.03.2021

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад