Златина Тодева - Мамето и нейният кураж

Мярката за величие е в душата и в... очите на хората

Държава: България
Година: 1999
Времетраене: 36 минути
Златина Тодева - Мамето и нейният кураж
За продукцията

Документален филм

Сценарий: Емилия Дечева
Режисьор: Димитър Ризов
Оператор: Нестор Манолов

Портрет на актрисата Златина Тодева, наричана сърдечно от колеги и приятели - "Мамето", заради обичта и подкрепата, с която ги обгражда.

За нейния професионализъм и великодушие разказват Анелия Тошева, Стефан Бобадов, Стоян Миндов, Юлия Огнянова, директорът на Родопски драматичен в Смолян - Кръстьо Кръстев. Включени са фрагменти от театрални постановки и филми с учасието на актрисата - "Разсед", "Неомъжената Доня Росита", "Разговор с птици", "Чуй петела", "Гори, гори, огънче" .
През 1995, на Церемонията за театрални постижения "Аскеер", Златина Тодева получава Първа награда за поддържаща роля в постановката на Юлия Огнянова - "Забравени от небето".

От сцената на Родопски драматичен театър в Смолян, Цветана Манева благодари от името на всички млади актьори за всеотдайността на "Мамето", изразът на признание е и Наградата за цялостно творчество.

От 2004 година Златина Тодева е Почетен граждани на Димитровград.

В дома й, сред картини, спомени и самотата, тя разказва за първите си роли, за семейния живот със съпруга си - актьора Никола Тодев, за отношенията с колегите на сцената, в гримьорната, на репетиция и особено за общуването си с Юлия Огнянова.

Последната й изява шокира и най-смелите. На 3 април 2015, в галерия "Райко Алексиев", е открита експозиция с Актова фотография на 81-годишната Златина Тодева. Зловеща е не физическата, а моралната голота, с която актрисата оставя такъв последен спомен, дори да е имала ментални или финансови проблеми, за да стигне до...тук!

Златна Романова

"Мигновения" с фотопортрети на Златина Тодева| Култура.БГ, 06.04.2015

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад