Златната карета

Всички са герои или актьори в големия Панаир на суетата

Държава: Франция, Италия
Година: 1952
Времетраене: 100 минути
Златната карета
За продукцията

Трагикомедия

По мотиви от "Каретата на Светите дарове" на Проспер Мериме

Режисьор: Жан Реноар
В ролите: Ана Маняни, Одоардо Спадаро, Нада Фиорели, Данте, Дънкан Ламит, Джордж Хигинс, Ралф Труман, Гизела Матюс, Елена Алтиери и др.

ФИЛМЪТ

След "Великата илюзия" (1937)" и "Правилата на играта" (1939), "Златната карета" на френския режисьор Жан Реноар (син на импресиониста Пиер-Огюст Реноар) се оценява като неговия трети забележителен филм и първи след продължителното му оттегляне в Съединените щати. Жанрът и формата на разигравания сюжет са неопределени - не е буфонада, не е бурлеска, не е театър, но разказва за театъра и за живота, с поглед към мястото на голямата сцена и с постоянни предизвикателства за суетата, от която изглежда никой от образите не можа да избяга. (Комедията на Мериме се появява почти едновременно с "Панаир на суетата" на Уилям Текери)

СЮЖЕТ


През ХVІІІ Век вицекралят на испанската колония Перу си поръчва златна карета от Италия - за развлечение. С кораба, с който е превозвана, пристига и пътуваща театрална трупа - италиански комедианти, дошли да си търсят късмета в Лима, където им е обещан световен град, лукс и голяма сцена. Но тук дори няма улици и ги настаняват в хана, а под сайванта ще бъде сцената.
Каретата е ослепителна, въпреки че всички поданици шушукат за похарчените пари.


Театърът е забавен, но за вицекраля най-впечатляваща е актрисата Камила, в ролята на Колумбина. Тя е едновременно ухажвана и пазена от известния тореадор Рамон и от верния войник Фелипе. Монархът на Перу обаче е толкова пленен от Камила, че решава да й предложи сърцето си и каретата за подарък. С този жест рискува да скандализира благородниците, министрите и обществото.



През това време, в кратка любовна игра с всички обожатели, Камила се опитва да постигне нещо по-добро за своите приятели и за изкуството. Накрая тя излиза от ситуацията с решение - преотстъпва Златната карета на Архиепископа на Лима, отхвърля любовта и избира да продължи с приятелството и с театъра.


ИСТОРИЯТА, НАГРАДИТЕ И СИМВОЛИТЕ

Продукцията "Златната карета" е снимана в Чинечита. Музиката е на Вивалди, от която режисьорът Жан Реноар се е вдъхновявал в действието. Италианският композитор е бил свидетел на осмиваната от Проспер Мериме епоха и нрави в комедията "Каретата на Светите дарове".


Филмът "Златната карета" е произведен и разпространяван в три езикови версии - френска, италианска и английска, самият Реноар приемал за най-добра - английската. Въпреки липсата на очаквания финансов успех, "Златната карета" печели много отзиви - и с адмирации, и с остри критики, от появата си до днес.


Франсоа Трюфо е толкова впечатлен, че избира "Златната карета" за име на своята продуцентска компания.
През 2002 година Френската гилдия на режисьорите учредява Награда "Златната карета" за режисьори с "оригинален стил, смелост и безкомпромисност в режисурата и продуцирането".



Наградата се връчва в навечерието на „Петнадесетдневката на режисьорите“ от Програмата на Филмовия фестивал в Кан. Номинираните кандидати се оценяват от международен режисьорски състав. За първи път наградата е присъдена през 2002 на американската документалистка Кели Райхард. През последните години сред наградените са Аньес Варда (2010), Мартин Скорсезе (2018), Джон Карапентър (2019), Фредерик Уайзман (2021).


Филмът "Златната карета"(1952) е реставриран от компанията AGFA през 1988 година. Представен е на закрита частна прожекция преди началото на новото му разпространение. Събитието и филмът са придружени със специално изработен знак.

Златна Романова

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад