Златната петорка

Кой се страхува от истината за едно неразкрито убийство

Държава: Македония
Година: 2016
Времетраене: 79 минути
Златната петорка
За продукцията

Драма

Режисьор: Горан Тренчовски
В ролите: Петре Арсовски, Игор Ангелов, Ненад Милосавлевич, Яна Стояновска и др.

"Златната петорка" разказва недовършена история от близкото минало.


Филмът е по роман на Братислав Ташковски и по действителен случай от Струмица, където е роден и Горан Тренчовски - популярен македонски сценарист, режисьор и продуцент на телевизионни филми и предавания. "Златната петорка" е неговият дебют в игралното кино, представен на фестивали и форуми в категорията "Посткомунистическо кино от Източна Европа".


Историята връща спомена за репресии и предателства в Македония през 1951, когато петима студенти са убити в Струмица и случаят остава неразкрит.

Маки, Ката и Джиджи са били неразделни приятели с младежки идеали. Когато Маки и Ката обявили своя годеж, Джиджи ревнувал, но всички изглеждали щастливи.

После една трагедия белязала живота им. Минали години. Комунизмът свършил, но никой не разкрил убийството на петима младежи в Струмица, един от които е бил Маки. Половин век по-късно - от Австралия в родината си - се връща Алавантие, изследовател и близък приятел на жертвите.

Той разполага с досие и търси виновния за убитите младежи от Златната петорка. Появата му внася смут и безпокойство в семейството на Ката и Джиджи...

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад