Златното изкуство

Стандартът на Класическата школа

Държава: Русия
Година: 2015
Времетраене: 26 минути
Златното изкуство
За продукцията

Документален филм

Сценарист и режисьор: Ася Гойзман
Оператор: Ярослав Шуяков

Има разни Академии по изкуства в света, но нито една като Петербургската художествена академия. Тук живее класиката със златен стандарт - творчеството трябва да извира от сърцето, а красотата да е способна да спаси света.

В миналото се е наричала Императорска академия за трите знатни изкуства - живопис, скулптура и архитектура. Открита е през 1757 от основателя на Московския университет - Граф Иван Шувалов, който предлага създаването й на Императрица Елизавета Петровна, в отговор на развитието на изкуствата в Европа и по света.

След 25 години на брега на р.Нева е построена нова красива сграда за Академията. Там студентите се обучавали девет години, изучавайки класицизъм и неокласицизъм, техники, история на изкуството и задължително анатомия, преди да продължат с гравюра, портрети, скулптура или архитектура.

Най-добрите заминавали на стаж зад граница, със средства на Академията. След Октомврийската революция сградата била почти разрушена, после няколко пъти сменяла името си. През 1947 Академията е преместена в Москва, а много от нейните произведения отиват в Ермитажа.

Сградата в Пeтербург /тогава Ленинград/ става Институт по живопис, скулптура и архитектура, с името на художника Иля Репин. От 1991 се нарича Петербургска художествена академия.

Златна Романова

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад