100 години от рождението на Ингмар Бергман

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

От д-р Надежда Михайлова научаваме, че семинарът е организиран по повод 25-та годишнина на специалност "Скандинавистика" в СУ и е част от множество събития през тази академична година, посветени на годишнината. Семинарът отразява различни аспекти от творчеството на Бергман - литературата, киното, театъра.

"Те са много обвързани в неговото творчество, тъй като и в киното, в неговите филми, и в театралните постановки, както и в неговата проза откриваме много биографични елементи. В прозата му откриваме също така елементи на кинематографското изкуство."

Семинарът започва с доклад на проф. Вера Найденова, след като ще има прожекция на документален филм за Бергман и киното, а следобед предстоят доклад на проф. Вера Ганчева за Бергман и литературата, а за рецепцията на Бергман в българския театър ще говори д-р Елизария Рускова. Преводачът Меглена Боденска ще разкаже за изданията на Бергман у нас, а д-р Господинова ще разкаже за постановките на Бергман по пиесите на Ибсен и по-специално на "Дивата патица".

Утре предстои прожекция на "Фани и Александър" в кино "Одеон". На 22 май пристига у нас директорът на Фондация "Ингмар Бергман" Ян Холмберг , който ще изнася лекции в НАТФИЗ и СУ. Наскоро е издадена книга-сензация за писателя Бергман.

Владимир Трифонов говори за втората част от честванията на великия шведски драматург и режисьор. Честванията ще продължат на есен. През октомври по повод на фестивала "Синелибри" ще се появи второто издание на книгата "Латерна магика" на Игмар Бергман. На този фестивал ще бъдат показани два от киношедьоврите на Бергман - "Персона" и "Есенна соната". Трифонов говори също за темите, по които създава творбите си Бергман.

От Трифонов научаваме подробности за програмата на предстоящия кинофестивал в Кан, който ще се проведе от 8 до 19 май.