Разговор с Емануил Йорданов и Чавдар Червенков за новия Закон за МВР

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Това, по което този закон за МВР се отличава от предишния, е, че тук много по-точно са написани функциите на главния секретар, коментира в „Още от деня” бившият вътрешен министър Чавдар Червенков.

„Всичко, що е полицейска дейност, той планира, отговаря и командва. Връзката с главните дирекции е през него. Министърът е над тях, но той няма да се меси в тази дейност”, заяви Червенков.

„Аз не виждам каква е работата на президента да определя кадровата политика в Министерството на вътрешните работи”, коментира Емануил Йорданов, също бивш вътрешен министър.

„Ние виждаме действията на сегашния президент и как в някои случаи неговите съветници го тикат към действия, които са откровени гафове”, обясни той.

Има много случаи, в които, когато кадровата политика не може да бъде осъществявана от министъра, това затруднява съществено работата му, защото липсва необходимия респект, подчерта Йорданов.

Цялата отговорност за сигурността на държавата се носи от изпълнителната власт, поясни Червенков.

За мен големият проблем, който е свързан със закона за МВР, идва от тези промени, които се направиха през миналата година – с извеждането на ГДБОП от МВР, с извеждането на СДОТО. Всичко това може би намалява отговорността на вътрешния министър, каза Емануил Йорданов.

Това, което е проблем за мен, е, че се извеждат служби, които са пряко свързани с разследване на престъпления, добави той.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад