Денят на изборите в ЕП

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Резултатите от европейските избори бяха обявени първо в пленарната зала на Европейския парламент в Брюксел. В неделя сградата беше мястото, което събра лидерите на европейските партии, за да обявят плановете си за каква Европа ще работят в парламента, разказва в "Денят започва" Владислав Велев - кореспондент на БНТ в Брюксел.

Основна грижа за европейските политици беше освен кой ще влезе в парламента и каква ще бъде избирателната активност. Заради това привечер пред сградата на парламента в Брюксел джаз концерт привличаше любители на музиката, но и гласоподаватели. "Тук съм и заради музиката, и заради изборите. Вече гласувах, а е важно да се гласува, за да се промени Европа. Това не може да стане без да се гласува", твърдят те.

Минути по-късно в сградата започнаха да влизат лидерите на партии и досегашни парламентарни групи. Започнаха да пристигат и предварителните резултати от изборите в целия Европейски съюз.

Няколко минути преди полунощ българско време на голяма видеостена в сърцето на Европейския парламент се прожектират първите очаквани резултати от европейските избори.

В първите коментари след междинните резултати председателят на ЕНП потвърди кандидатурата на партията за председател на Европейската комисия. "Като гледам прогнозите, с уговорката, че става въпрос за прогноза, се вижда, че ЕНП е начело е ще предложи кандидата си Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия", казва Жозеф Доул, председател на ЕНП.

Кандидатът на социалистите Мартин Шулц също обяви, че не се отказва и смята, че има по-добри шансове да стане председател.

Вече беше ясно и какви са резултатите в България, а досегашният председател на групата на социалистите в Европейския парламент ги коментира специално за БНТ.  "Повечето пъти, в повечето случаи, ако някой е в правителството му е по-трудно да получи подкрепа. За съжаление в Европа все още не са европейски избори, а са национални избори за избор на Европейски парламент и заради това националната ситуация - дали си в правителството или не повлиява на резултата. Но като цяло на фона на всички протести срещу правителството аз се изненадвам, че резултатът за БСП е толкова висок", отбеляза Ханес Свобода, председател на групата на социалистите и демократите в ЕП.

Резултатите от изборите и процедурата за издигане на следващия председател на Европейската комисия ще бъдат обсъждани на неформална вечеря от европейските лидери във вторник.

Сега идва времето на коментарите и анализите. Без изключение всички сочат като съществено загубата на позиции, в сравнение с предишния Европарламент, на трите големи политически групи - ЕНП, ПЕС и Либералния алианс и настъпващата голяма промяна - навлизането на евроскептични крайно десни и крайно леви партии.И анализатори, и политици не скриха разочарованието си от вота на част от евроизбирателите. Според Мартин Шулц денят на изборите е лош ден за целия ЕС заради голямата преднина на Националистическата партия "Национален фронт" във Франция.В сравнение със стария Европарламент в новия се увеличава групата т. нар. "други". Това са депутати от нови политически формирования, които досега не са имали представителство в ЕП, и докато институцията не бъде конституирана и не бъдат съставени парламентарните групи те са в графата "други".

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад