Разговор с Асен Агов и Румен Петков в „Още от деня”

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Левицата е в тежка криза, въобще политиката е в тежка криза в България. Специално за левицата АБВ е решение, а не проблем. Това каза в интервю за предаването на БНТ „Още от деня” Румен Петков от АБВ.

Енергетиката със стратегия няма да се оправи. Енергетиката се нуждае от много спешно лечение, така че стратегията най-вероятно ще бъде подложена на дебат, както е било винаги досега, в парламента, но тя няма да реши сегашните проблеми. Това каза Асен Агов, журналист. Той заяви, че опитът в естествените монополи за раздържавяването не винаги е добър, защото се установяват други монополи.

Асен Агов„Тоест трябва да имаме много добър независим регулатор, какъвто нямаме в момента, който да може да управлява целия този процес, ако той премине изцяло в частни ръце. Защото при държавните дружества имаш възможност, тъй като там принципалите са обикновено министерствата или някакви агенции, които са правителствени, през парламентарния контрол обществото може да контролира процесите. А при такива частни организации е много трудно да се извършва контрол“, каза още Асен Агов.

Румен Петков заяви, че стратегията за раздържавяване на енергетиката е предоставена само на икономическото министерство, а това, което е пуснато чрез медиите до обществото, е съвършено съзнателно пуснато.

Според него проблемите в енергийната система са от 4-5 години. „Първият въпрос, който стои, е оценка. Оценка на състоянието на БЕХ. Говори се, че българската енергетика има задлъжнялост около 3 млрд. и ако тази стъпка е да се напълни джобчето на българската енергетика, тя е престъпна като замисъла”, заяви Петков.

Не може от печеливша енергетика преди пет години да я доведеш до три милиарда задължения. Да се потърси отговорност от тези, които са управлявали системата.

ПетковНе можеш да имаш печеливша атомна централа в такова задъхано състояние; не можеш да имаш печеливши „Мини Марица Изток“ 2 и те да са в такова задъхано състояние. Не можеш да имаш няколко човека, които се въргалят из бордовете през последните 4-5 години, които в момента управляват и БЕХ, и „Мини Марица Изток“, и атомната централа в Козлодуй, които очевидно са се проваляли в годините, единият от тях е осъждан, с влязла в сила присъда, и в момента е на върха. Аз споделям мнението, че по-лошо от държавния монопол е частният монопол. И ние сме свидетели от електроразпределителните дружества – точно в този сектор“, каза още Румен Петков.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад