Критикува ли ни Европа за разселването на бежанците

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Светослав Терзиев, журналист и анализатор на вестник "Сега", попита в студиото на "Още от деня" какво наложи такова постановление да бъде прието в петък на извънредно заседание на 12 август 2016 г. По принцип не беше нужно да се приема такъв документ, коментира той. "Сега ни обясняват, че като било отменено и 19 директиви на ЕС били едва ли не нарушени. Няма нищо подобно. Между тия директиви се споменават и 6 регламента, които си действат директно, дори не е нужно да се транспонират. Европейското право е много ясно и който иска да се занимава с него, трябва да проучи някакви елементарни принципи. Що се отнася до другите директиви, които са изброени - обърнете внимание от кои години са. Някои от тях датират от 1996-97 г. Ако ние досега не сме ги транспонирали, защо досега не е образувана наказателна процедура срещу България?", попита Терзиев и обобщи, че въпросното постановление не предполага никакви европейски санкции. Безсмислено е да се говори и за някакви имагинерни ползи, които сме изпуснали. "Постановлението се отнася за приемането на бежанци, които са с признат статут на бежанци, в общини, които ги желаят, които ги искат. Ами нито една за тия 8 месеца не пожела... Т.е. загубва се онова, което ние така или иначе го нямаме", открои той и допълни, че много малко мигранти желаят да се интегрират в България, след като я прекосяват транзит, устремени към Западна Европа..

Светослав Терзиев подчерта, че е най-добре служебното правителство да не предприема каквито и да било действия относно изготвянето на ново постановление за мигрантите. Той се обоснова с факта, че след две седмици България ще има кабинет, който ще трябва да изпълнява решения, които не е взел.

По думите на д-р Мохамед Халаф, журналист и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", също гост в студиото на "Още от деня", подобна наредба е нужна. "Ако има някакви несъгласия с решенията на Европейския съюз, относно бежанците, мигрантите и т.н., българските представители трябва на място да възразят и да покажат ясно какво не приемат."

Д-р Халаф беше категоричен, че всяка наредба или постановление трябва да поставя на първо място българския национален интерес. И това е още по-необходимо и важно на фона на провала на интеграцията на мигрантите в Европа. "В продължение на 40 години Европа се провали в тази насока. Позволи съществуването на паралелни общества. Тя позволи стотици джамии да се превърнат в центрове за разцвет на ислямския екстремизъм, салафизъм." Според него единствено Швеция е имала правилна политика по отношение на интеграцията на мигрантите, но това вече не е факт. Той подчерта, че е нужен ясен регламент и стриктно изпълнение на законите.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад