Ваучери за култура за ученици – възможни ли са в България?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Предвидени са 290 млн. евро за цялата програма, някъде около 540-570 хиляди човека са обхванати. Това са само хора, които навършват 18 в рамките на календарната година, уточни икономистът Георги Ганев.

„До момента по-малко от 7 процента са похарчени, т.е. възползването от тази схема не е изключително активно. Каква е целта на тази политика? Едната цел е да се изкушат младите в посока изкуство, или да се подпомага културата финансово. Един от основните принципи на икономическата политика е, че с един инструмент може да се преследва само една цел. Не може повече от една. Коя от двете? Това трябва да се изясни, преди да можем да разчитаме на някаква ефективност на политиката”, коментира той.

"Ако привнесем тази идея за ваучери в българския контекст, ще изходим първо от българската Конституция. Чл. 54, ал. 1 от българската Конституция гарантира равен достъп на населението до култура и изкуства. При нас политиките за развитие на аудиторията, за участие в културни дейности в последните 27 години бяха извън обсега на внимание, в т.ч. и публични финанси като обезпечаване", обясни Диана Андреева от Обсерватория по икономика на културата.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад