Кристиан Вигенин: Като българи ще подкрепим Мария Габриел

В предаването ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Ние искаме да има прозрачност, да има добра усвояемост, средствата да се използват по предназначение, така че да има добър ефект от тях, а не просто да се усвояват", каза Вигенин. Той обясни, че ролята на парламента е да контролира изпълнителната власт и така разбира и ролята на комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове. По негови думи предстоят интересни събития, дискусии за бъдещето на ЕС с българско председателство на Съвета. Вигенин се надява позициите на България да намерят по-голямо място в дейността на комисията и на парламента.

Повече от 5 месеца ние нямаме еврокомисар. Вчера от ГЕРБ номинираха Мария Габриел. "Нашата оценка е, че предишният еврокомисар Кристалина Георгиева беше твърде дистанцирана от българската действителност. В същото време не можем да не направим оценката, че това е един по-скоро политически избор, политическо назначение, политическо предложение", коментира Вигенин. За Мария Габриел той смята, че е един добър евродепутат, но напрактика няма никакъв опит в изпълнителната власт, никога не се е занимавала с такъв тип неща и му се струва, че за ресора на Гюнтер Йотингер, който се очаква да получи, тя нито като образование, нито като политическа дейност се докосва до темата. Депутатът каза, че като българи ще я подкрепят, но като процес не са удовлетворени, че независимо от заявките за дискусия и консултация между политическите сили, такава не е имало. Той отбеляза, че Габриел не е участвала в българския политически живот, откъсната е от реалностите тук, но се надява тя де присъства по-силно с позиции и да работи за България.

Вчера от БСП повдигнаха темата за ограничението на пълномощията на частните съдебни изпълнители, фирмите за бързи кредити и монополите. Вигенин обясни, че има няколко важни неща. От една страна стои ограничаването на правата, от друга страна става въпрос за даване на право на гражданите да се защитят в по-голяма степен, за да не бъдат изненадвани и без да знаят вече да са осъдени. Основните промени са увеличаването на времето, в което гражданите ще могат да бъдат търсени за връчване на уведомленията - до три пъти като задължително единият от тях трябва да е в неработен ден. Ще се предвиди възможността за доброволно изпълнение на задължението.

Вигенин каза, че от БСП са против въвеждането на изцяло мажоритерен вот, защото това не е начина да се решат проблемите в управлението на страната. Според тях подобни резки движения могат да компроментират идетята за мажоритарния избор и предлагат смесена мажоритарна система.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад