Цветан Цветанов: Ще се търси възможност за увеличение на заплатите в МВР

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Приключи срещата на председателят на ВКС Лозан Панов с президента. Панов е поискал свикване на Велико народно събрание, за да се направят конституционни промени, които касаят съдебната система. Поискал е прокуратурата да бъде извадена от съдебната власт, за да не бъде част от изпълнителната и да бъде равно отдалечена от всички власти.

Според Цветанов това е задълбочаване на институционалното противопоставяне. По негово мнение това рефлектира върху ефективността и не дава никакво КПД, което да е съотносимо с очакваният на обществото. Той припомни, че е имало възможност да се направят конституционни промени във връзка с изпълнение на стратегията за реформа в съдебната система от януари 2015 година, есента на 2015 година бяха направени конституционни промени и в момента тече процедура по избор на представители за ВСС. Цветанов смята, че могат да се направят реформи в съдебната система без да се реформира прокуратурата.

Цветан Цветанов: Аз не бих искал политиците да се въвличат в това противопоставяне, което има между прокуратурата и ВКС. Виждаме, че г-н Лозан Панов провокира подобен дебат постоянно да стои в обществото. Този Висш съдебен съвет е избрал и сегашния главен прокурор, и сегашния председател на ВКС.

Цветанов каза, че след инцидента с катастрофиралия микробус с мигранти имаме проблем. Според него трябва да има по-голяма ефективност за противодействие на каналите за трафик на мигранти, които функционират. Той успокои, че сега в момента мащабът е много по-малък, отколкото когато рязко се е засилил бежанският поток към страната ни.

От около 32 до 38 милиона долара са годишните печалби от трафик на хора. Цветанов обясни, че със ситуацията в Близкия Изток тази сума вече е нараснала. Той смята, че трябва да има много бърза, адекватна работа на съответните компетентни органи.

Цветан Цветанов: Държавата полага усилия, за да може да противодейства.

Той каза, че на местата, на които е изградено възпиращото съоръжение, то играе своята решаваща роля, за да ограничи мигрантския поток. Не цялата граница има възпиращи съоръжения и има възможност да се ползват други канали за преминаване към България, кано Цветанов не изключи възможността за минаване от Гърция към България.

Зам.-предеседателят на ГЕРБ не смята, че никой покровителства каналджийството, но има представители от правоохранителната система, които логистират подобен процес.

Цветан Цветанов: БСП са в правото си като опозиция да говорят срещу управляващите. Но на БСП не им прави чест да говорят неща, които не са истина.

От БСП обявяват, че от 160 милиона евро, европейската помощ, която е целево за охраната на Българо-турската граница, за изграждане на капацитет, за закупуване на техника, са усвоени 0 лева. Цветанов обясни, че 33 милиона евро са договорите, които вече са подписани, 70 милиона евро са парите, по които текат процедурите, за 57 милиона евро в момента се подготвят съответните спецификации, за да стартират съответните процедури. Цветанов каза, че има забавяне, за което се е знаело при липсата на власт. В момента правителството се стреми да навакса изостаналото.

Цветанов заяви, че са основателни исканитя за увеличаване на заплатите в системата на МВР. Според него това, което трябва да направят политиците в България е да се стремят да подобрят условията на работа, да се създаде по-добра ефективност. Той е убеден, че има средства, защото вече са стартирани много от процедурите - както за обновяване на автопарка, така за подобряване на материалнтата база. Със 160 милиона евро ще се закупи високопроходима техника, която ще подпомогне областните дирекции, които са в пограничните зони.

Ще се търси възможност и за увеличение на заплатите, но трябва да се направи добър анализ и да се види какъв ще е бюджетът за 2018 година, каза Цветанов. Той смята, че трябва да има диалог, за да се намери най-доброто решение.

Само четири гласа спасиха миналата седмица Димитър Главчев и той успя да запази поста си. Цветанов каза, че не е бил притеснен от опозицията и не е бил изненадан от позицията на "Воля". Той е на мнение, че няма основание да се иска оставката на Главчев и това е било само политически ход.

Цветан Цветанов: БСП са ясни. Те в момента искат да се задържат на вълната, която им даде президентската кампания и в момента виждат, че тази вълна просто ги захлупва и те нямат никакъв шанс да говорят каквото и да било.

Цветан Цветонов обясни, че и в момента в парламента се работи. В следващата парламентара седмица ще се глледа на първо четене законът за концесиите, ще се гледа законопроектът за жестомимичните преводи, ще има доклад на омбудсмана за 2016 година, ще има доклад на Комисията за личните данни, ще има две изслушвания по искане на БСП, ще се гледа законът за превенция на катастрофите по пътищата.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад