Разговор с премиера Пламен Орешарски

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Политическата нестабилност, която прозираше още в самото начало на мандата, продължи прекалено дълго, призна премиерът Пламен Орешарски в студиото на „Още от деня“. Добре е, че има дата за предсрочни избори. Надявам се те да доведат до по-устойчива структура на парламента, а не управляващи и опозиция да имат приблизително равни гласове.

Запитан дали вече има слоган на своето управление, Орешарски отвърна, че не обича да дава такива определения, но въпреки това според него, годината живот на правителството най-добре се описва с думите: "Труден период след труден период". На въпрос дали би могло да се определи като управление под натиск, с протести, премиерът заяви само "би могло да се каже".

Не намирам основание за актуализацията на бюджета на НЗОК, още по-малко на държавния бюджет, каза премиерът.

"Не намирам основание, защото гледам цифри – повечето хора говорят без да гледат", обясни той. По думите му към края на май дефицитът в касата е на равнище, което не е по-високо от същия дефицит за миналата година. "Убеден съм, че НЗОК сама може да се справи – може да има притеснения от отсъствието на Народно събрание, но те не идват от цифрите", категоричен бе той. "Слушам оценки, че дефицитът щял да стане 300 млн. лева – защо за 5-те месеца досега е 70 млн. лева, а до края на годината щял да расте прогресивно", попита Орешарски.

Много лесно се пледира да се дадат пари на НЗОК и много малко се обяснява откъде да се вземат, посочи той. Според Пламен Орешарски пари могат да се вземат единствено от други пера. "Ще изложа тези аргументи в доклад до парламента и ще изложа и варианти откъде биха могли да се вземат средства, но предварително казвам, че ще е за сметка на други пера", обяви той.

По отношение на евентуална актуализация на бюджета заради банковата паника, премиерът обясни, че зависи какво се разбира под актуализация. "Най-вероятно държавата ще трябва да подкрепи БНБ в усилията да се подкрепи ликвидно и капиталово КТБ. До този момент не мога да говоря с цифри, нека видя доклада на БНБ, но по всяка вероятност ще трябва да има държавна подкрепа, но това не е актуализация на бюджета. Това са взаимоотношения между фиск и банка, а не между приходите и разходите по бюджета", обясни той.

Премиерът призна, че е бил притеснен при възникването на ситуацията около ПИБ и дори си е тръгнал по-рано от Брюксел. "Имахме доста разговори с БНБ в събота, с водещи банкери и мисля, че намерихме добро решение, консултирахме го с Европейската комисия, те одобриха ликвидна подкрепа в размер на над 3 млрд. лева късно вечерта в неделя, аплодисменти за работата на съответния департамент", обяви Орешарски.

Случаят с банковия хаос действително беше реален стрес-тест и много се радвам, че всички банки издържаха със собствената си ликвидност. Към днешна дата подкрепата от Брюксел не е разходвана – нито лев, заяви още министър-председателят. Той за пореден път подчерта, че българската банкова система като цяла има много добри показатели, значително превишаващи тези на банките от Стара Европа.

Не трябва да допускаме умишлено да се създава банкова паника, призова Пламен Орешарски.

Той отказа да даде персонална оценка за работата на всеки един от министрите в кабинета за изминалата година. Все пак Орешарски отбеляза като отлична работата на тримата вицепремиери, които пряко са помагали и за неговата работа. Всички останали се справиха сравнително добре в секторите, в които работиха. Давам си сметка, че никога работата – нито моята, нито на отделните министри не е идеална. Винаги трябва да оценяваме, че това са министри, които работят в различни сектори.

Аз наистина съжалявам, че хоризонтът беше малък и нестабилен, за да започнем няколко важни реформи, които се отлагат вече повече от 10 години, продължи Орешарски в отговор на въпрос за какво не му стигна време. На първо място това е сектор здравеопазване. Там не срещнахме подкрепа, НЗОК също продължи инертно да упражнява своята дейност. Вместо да подкрепят двоен подход – да приемат мерки за стабилизиране и да приемат предложение за актуализация на бюджета, те са се фокусирали само върху актуализацията, отбеляза Орешарски. Според него здравеопазването е сектор, който докосва всеки от нас, а от друга страна е много силна тема за политиците и често е обект на популизъм. Това възпрепятства смелите реформи, каза Орешарски и изрази неудовлетворението, че неговото правителство не е направило съществени промени.

По отношение на "Южен поток" Орешарски посочи, че шансът проектът да се реализира е "много голям". Проектът не е български и ние ще уточним с Европейската комисия всички бележки, които те имат към нас, гарантира премиерът. Според него имаме достатъчно аргументи да ги убедим, че не сме процедирали против правилата, но ако не успеем да ги убедим, ще отразим всички бележки на комисията и ще се коригираме.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад